Termen prelungit pentru cumpărarea vechimii în muncă

283
SANYO DIGITAL CAMERA

Gorjenii vor putea să-şi cumpere vechime în muncă şi anul viitor! Un act normativ intrat în vigoare la începutul acestei luni prevede prelungirea cu încă un an a termenului, până la 31 decembrie 2018. Este de precizat faptul că, a mai fost o extindere a perioadei, de la 27 aprilie 2017, până la sfârşitul acestui an.

Pentru a cumpăra vechime, doritorii trebuie să fie persoane care nu au fost asigurate în ultimii cinci ani, nu au vârsta de pensionare, dar nici loc de muncă şi să se prezinte cu actele necesare la sediul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj.

Peste 1,4 milioane de lei au fost încasaţi!
O situaţie privind contractele încheiate până în luna curentă ne-a fost furnizată de Valentin Stegăroiu, şef serviciu în cadrul CJP Gorj. “Până la data de 15 decembrie, avem încheiate un număr total de 265 de contracte pentru cumpărarea de vechime în muncă de la care am încasat contribuţii în cuantum total de 1.454.665 de lei. De asemenea, din numărul total de contracte încheiate, avem 10 contracte încheiate pe o perioadă maximă de 5 ani pentru care am încasat o valoare de 160.862 de lei. La ora actuală, cei care şi-ar cumpăra vechime în muncă pe o perioadă de 5 ani ar avea de achitat o sumă de 17.728 de lei, iar cei care cumpără pentru o lună, valoarea contribuţiei actuale este de 381 de lei”, a declarat Valentin Stegăroiu, şef serviciu în cadrul Casei Judeţene de Pensii Gorj. Venitul asigurat (pentru care se plăteşte contribuţia retroactivă) trebuie ales astfel încât să nu fie mai mic decât salariul de bază minim brut, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public, şi nici mai mare decât valoarea a de cinci ori câştigul salarial mediu brut, în calcul luându-se cota de contribuţie pentru condiţii normale de muncă, valabile în luna/lunile anterioare pentru care se face plata. La încheierea contractului de asigurare socială, solicitantul, respectiv mandatarul acestuia, va completa o declaraţie, din care să reiasă perioada pentru care se solicită asigurarea, că nu a avut calitatea de asigurat pentru pensii în perioada respectivă şi nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii, dar şi că nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului. Este de precizat faptul că vechimea se poate cumpăra pentru lunile nemuncite din perioada noiembrie 2011 – octombrie 2016. Potrivit Legii 238/2017, de aprobare a OUG 32/2017 (modificarea Legii 186/2016), persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata CAS pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2018. Prin noul act normativ, condiţiile ce trebuie îndeplinite de cei care vor să cumpere vechime retroactiv rămân aceleaşi: persoanele interesate trebuie să nu fi fost asigurate pe perioada pe care cumpără vechime şi să nu fi îndeplinit vârsta legală de pensionare. Perioadele pentru care se achită CAS se consideră stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Este de precizat faptul că persoanele care au împlinit între timp vârsta legală de pensionare mai pot cumpăra vechime retroactiv doar pentru perioada până la care au împlinit această vârstă, în ultimii cinci ani.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here