În prima zi în care au revenit la lucru după cele două săptămâni în care au stat acasă, de Paşti, o parte importantă a angajaţilor Complexului Energetic Oltenia au aflat ieri că vor avea salarii mai mici chiar şi cu 50% decât în luna precedentă. Administraţia a decis în mod unilateral să „uniformizeze” veniturile celor din cadrul personalului TESA, după luarea deciziei respective Managerul Privat Laurenţiu Ciurel, împreună cu alţi directori, plecând în China pentru discuţii cu partenerii de acolo care ar urma să investească la Rovinari în construirea unui grup energetic nou.
Sindicaliştii au luat foc ieri când au primit fluturaşii de salariu pe luna aprilie. După două săptămâni de stat acasă, cu termocentralele oprite şi cu prima de Paşti de mult cheltuită, aceştia au aflat că peste 1000 dintre angajaţii CEO, care provin din personalul TESA au pierdut şi jumătate din salariul pe care îl luaseră ultima dată. Primii care au reacţionat vehement au fost sindicaliştii de la Rovinari, al căror sindicat a şi dat publicităţii un comunicat de presă cu acuzaţii dure la adresa administraţiei. “Având în vedere abuzurile nemaiîntâlnite în sistemul energetic, prin modificarea unilaterală a nivelurilor de salarizare având drept scop o reducere mascată a salariilor, sub lozinca «ierarhizării în funcţie de importanţa locului de muncă», aducem la cunoştinţa membrilor noştri de sindicat că Sindicatul Energia Rovinari nu susţine poziţia administraţiei privind modificarea Actelor Adiţionale având drept scop diminuări salariale”, se arată în comunicatul de presă al Sindicatului Energia Rovinari. În acelaşi comunicat se menţionează că, pentru a nu crea nemulţumiri printre toţi angajaţii CE Oltenia, administraţia va opera astfel de diminuări salariale etapizat, primii cărora le-au fost micşorate lefurile fiind angajaţii TESA. Sindicatele nu au fost consultate în privinţa diminuării salariilor, motiv pentru care, conform comunicatului de presă, acestea vor acţiona în judecată administraţia Complexului Energetic Oltenia pentru încălcarea „repetată” a Contractului Colectiv de Muncă.
Directorul Antonie, cu salariul redus
Directorul Direcţiei Miniere din cadrul Complexului Energetic Oltenia, Daniel Antonie, a declarat ieri la prânz, într-o conferinţă de presă, că şi salariul său a fost redus, toţi directorii din conducerea unităţii având salariile diminuate cu 50%. „A fost o propunere a Direcţiei Resurse Umane şi decizia s-a luat într-un directorat. Eu primesc cu 50% mai puţin decât aveam înainte”, a spus Antonie. Acesta a explicat că administraţia a decis o „uniformizare” a salariilor, nefiind vorba „de ceva rău”, ci de ceva „ce trebuia”. „E o uniformizare a salariilor pe funcţii. Acelaşi salariu trebuie să îl aibă şi un inginer şef de la Divizia Minieră şi unul de la cea Energetică. Unii aveau mai mult, alţii mai puţin. S-au creat câteva nivele de ierarhizare astfel încât să se uniformizeze retribuţiile personalului de conducere şi personalului TESA. Unii au câştigat, alţii au pierdut. Unul care avea salariul mai mare îi convenea, dar care avea salariul mai mic nu-i convenea, deşi făcea aceiaşi muncă. E o uniformizare, se face acelaşi salariu pe paliere”, a menţionat Antonie.
Proteste pentru sabotaj
Directorul Diviziei Miniere a menţionat că sindicatele şi angajaţii TESA vor trebui să semneze actele adiţionale la Contractul Colectiv de Muncă, Daniel Antonie declarând că noile salarii se încadrează în limitele prevăzute de Contractul Colectiv de Muncă. Acesta a precizat că sindicatele nu au motive să acţioneze administraţia în judecată. Aseară sindicatele din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie s-au reunit într-o şedinţă de urgenţă pentru a analiza situaţia creată, dar şi acţiunile pe care FNME le are în aceste zile organizate la Bucureşti. Câte 100 de sindicalişti ar urma să picheteze zilnic sediul Agenţiei Naţionale de Reglementare a Energiei, pe 24 mai aici urmând să ajungă 5000 de membri ai FNME care să protesteze faţă de „sabotarea” CEO de către instituţiile statului de pe piaţa energetică.
Gelu Ionescu