Telefonul Copilului a sunat de 56 de ori

100

dgaspcDe la începutul acestui an şi până în prezent, Telefonul Copilului a fost apelat de 56 de ori. Dintre aceste sesizări, doar şase s-au confirmat. Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au instituit măsurile ce se impunea în fiecare caz în parte.

Potrivit purtătorului de cuvânt al DGASPC Gorj, „de la începutul anului şi până în prezent, s-au primit la Telefonul Copilului 56 de sesizări. În urma evaluărilor efectuate în teren de către reprezentanţii CPRU Târgu-Jiu şi autorităţile locale, s-au confirmat doar şase sesizări care priveau 13 copii neglijaţi de către reprezentanţii legali.”

Măsuri instituite

În urma verificărilor şi evaluărilor efectuate de specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au fost stabilite măsurile ce se impuneau în fiecare caz. Astfel, „pentru cinci dintre cei 13, aflaţi în situaţie de neglijare gravă, fiind privaţi de educaţie, hrană, căldură, igienă personală şi aşa mai departe, de către persoanele care îi aveau în grijă, s-a instituit măsura specială de plasament în regim de urgenţă la diferite centre din subordinea DGASPC Gorj. Pentru 8 copii care nu se aflau în situaţie de risc iminent în familie, s-a intervenit cu sprijinul primăriilor din localităţile de unde aveau domiciliul legal copiii, pentru evitarea separării lor de părinţi, elaborându-se şi implementându-se planuri de servicii prin care s-au acordat prestaţiile şi serviciile prevăzute de lege, precum: ajutoare sociale, alocaţii complementare, servicii de consiliere, de educaţie, de sănătate şi altele”, a explicat Minodora Ianc, purtător de cuvânt al DGASPC Gorj.

94 de sesizări, în 2010

Pe parcursul anului 2010, la Telefonul Copilului s-au primit 94 de sesizări, dintre care 13 făceau referire la abuzuri şi niciunul nu a fost confirmat, restul se refereau la neglijare şi cele mai multe au fost infirmate. Comparativ cu anul 2009, când s-au primit o sută de sesizări pe numărul 0253 983, în 2010 numărul acestora a fost mai mic şi este foarte posibil ca până la sfârşitul anului 2011 numărul total al sesizărilor la acest număr să nu-l depăşească pe cel din 2010. De asemenea, din statisticile anului trecut, peste 70% dintre copiii intraţi în atenţia Compartimentului de intervenţie în regim de urgenţă în domeniul protecţiei copilului provin din mediul rural, în urma sesizărilor primite la Telefonul Copilului.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here