Ţeapă de miliarde cu sălile de sport din Gorj

387

19 primării din judeţul Gorj aşteaptă de patru ani de zile să intre în posesia banilor de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru proiectele depuse şi aprobate, în privinţa realizării bazelor sportive din aceste localităţi. Majoritate mai au de recuperat părţi însemnate din finanţarea ce trebuia asigurată în baza Ordonanţei 7, dar edilii şi-au pierdut speranţa că vor reuşi să finalizeze sălile de sport, deja afectate de furturi şi degradare. Singura primărie din cele 20 din Gorj care a primit întreaga finanţare pentru proiectul depus şi recepţionat este, în mod miraculos, cea de la Turceni.

La aproape o sută de miliarde de lei vechi s-a ridicat finanţarea oferită în 2008 de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului pentru Programul de Dezvoltare a infrastructurii din spaţiul rural în judeţul Gorj, în ceea ce priveşte bazele sportive şi tipul acestora. Banii trebuiau atribuiţi de minister celor 20 de primării din judeţul nostru, care au realizat proiecte pe acest program, finanţarea urmând să fie oferită pe baza Ordonanţei Guvernului nr. 7/2006, asta cel târziu până anul trecut. În prezent, 19 primării din cele 20 mai au de recuperat aproape jumătate din banii Ministerului Dezvoltării Regionale, în timp ce investiţiile se află în diverse stagii de realizare. Primarii în cauză sunt profund nemulţumiţi că nu îşi pot recupera banii pe proiectele aprobate, asta în timp ce investiţiile realizate parţial se distrug pe zi ce trece, lucrările fiind stopate din lipsă de fonduri.

Primăriile cu proiecte aprobate
Proiectul “baze sportive”, cu finanţare parţială de la autorităţile locale, au încântat în 2008, 20 de primari din judeţul Gorj. Aceştia s-au dat peste cap să întocmească proiectele necesare în vederea primirii de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului a banilor necesari pentru realizarea acestor investiţii. S-au dat peste cap astfel autorităţile din: Alimpeşti, Aninoasa, Baia de Fier, Bumbeşti-Jiu, Bustuchin, Cîlnic, Hurezani, Muşeteşti, Peştişani, Polovragi, Roşia de Amaradia, Scoarţa, Târgu-Cărbuneşti, Târgu-Jiu, Turburea, Turceni, Ţânţăreni, Cruşeţ, Runcu şi Stejari. Jumătate dintre aceste primării au dorit ca baza sportivă ce va fi construită în aceste localităţi să fie pentru practicarea fotbalului dar şi a altor sporturi, în timp ce restul pentru practicarea handbalului şi a altor sporturi. Cele 20 de primării primesc aprobare pentru proiectele lor şi pot demara licitaţiile pentru selectarea constructorilor care să le ducă la îndeplinire. Asta se întâmpla în 2008, perioadă în care toţi edilii, indiferent de culoare politică, nutreau speranţa că lucrările vor fi realizate într-o lună, cum a fost cazul Scoarţa, într-un an sau în trei. La patru ani de la demararea investiţiilor, doar 2 dintre acestea, cea de la Turceni şi cea de la Scoarţa s-au recepţionat şi s-au dat în folosinţă, asta în timp ce ultima mai are de recuperat 800 de milioane de lei vechi, bani ce trebuie oferiţi constructorului.

Se fură cărămida la Roşia de Amaradia
La Roşia de Amaradia s-a început, ca peste tot în cele 20 de localităţi din Gorj, construcţia “bazei sportive cu teren de sport omologabil”, investiţie în valoare de 594,30 mii de lei, în 2008. La patru ani după, lucrarea s-a realizat numai în proporţie de 50%, autorităţile locale mai având de recuperat încă jumătate din bani. “Am realizat doar jumătate din lucrare deoarece mai avem de recuperat trei miliarde de lei vechi de la minister. Este regretabil că finanţarea ni s-a retras de atâta vreme iar lucrarea pe zi ce trece se degradează. Chiar în urmă cu câteva zile ni s-a furat cărămida de la vestiare, constructorul fiind obligat să facă paza în zonă. În lipsa banilor, lucrarea nu o putem nici realiza, nici recepţiona”, a declarat Liviu Cotojman, primarul comunei Roşia de Amaradia. Edilul explică faptul că această investiţie trebuia finalizată în octombrie 2011, dar nu are speranţe că anul acesta se va termina. “Există marele risc să se degradeze şi ce am lucrat până primim banii. Programul a fost o adevărată dezamăgire, noi pe lângă am mai consolidat şi locul şi am mai investit nişte bani. Am lucrat, de asemenea, şi iarna şi vara, dar acum fără bani nu mai putem face nimic. Chiar mă gândeam că având o altă culoare politică voi primi banii necesari, dar nu a contat nimic”, a completat primarul PDL.

Instalaţia electrică, furată şi refăcută la Runcu
Situaţia este la fel de gravă şi la Runcu, la primarul liberal Adi Câmpeanu. În această comună, proiectul a primit finanţare în 2008, asta după ce primarul l-a realizat la Craiova. Autorităţile au achitat studiile de fezabilitate şi au pus la bătaie o parte din banii pentru investiţie. În patru ani s-a realizat însă 60% din lucrare, în timp ce autorităţile mai au de recuperat vreo patru miliarde şi jumătate de lei vechi de la Minister. Primarul Câmpeanu este mai mult decât dezamăgit pentru felul în care s-a derulat totul, aşteptând de patru ani banii necesari pentru terminarea lucrării, asta în timp ce hoţii i-au furat anul trecut instalaţia electrică de la “baza sportivă multifuncţională”. “Mi s-a furat instalaţia electrică de la baza sportivă. Am căutat hoţii dar nu i-am mai prins, bănuiam nişte ţigani surprinşi şi pe camerele de luat vederi. Am fost obligat să îi cer constructorului să refacă instalaţia electrică din nou”, a explicat, revoltat, edilul local. “Am lucrări executate în valoare de 3 miliarde de lei vechi dar mai am de recuperat 4 miliarde şi jumătate. Mi s-a plătit doar un miliard şi jumătate din toţi banii, Groaznic ce s-a întâmplat, regret că am realizat acest proiect, deoarece am făcut numeroase drumuri la Bucureşti ca să cer banii pe Ordonanţa 7. Acum, în ultimul timp, am fost de trei ori la Victor Ponta. Mi s-au promis bani pentru alimentarea cu apă dar nu pentru sala de sport. Este cel mai prost program guvernamental existent pe piaţă”, a completat, supărat, edilul Câmpeanu.

Turburea aşteaptă după bani
Baza sportivă multifuncţională de la Turburea, sat Poiana este proiectul accesat aici de autorităţile locale în 2008. Investiţia trebuia realizată un an mai târziu, adică în 2009 dar nici până în prezent nu este gata. Aici s-a lucrat însă mai mult, investiţia putând fi recepţionată în cam o lună de zile, susţine Bârcă. “Mai avem de recuperat cam un miliard două sute şaptezeci de milioane de lei iar partea mea a fost de cinci sute cincizeci de milioane de lei vechi. Finanţarea a fost cam de cinci miliarde şi cred că într-o lună o termin şi aş putea să fac recepţia lucrării, deşi banii nu i-am primit pe toţi”, a declarat Bârcă, care susţine că acum constructorul mai are de montat chiuvetele, duşurile..
Primarul susţine că anul acesta nu a primit niciun ban pe lucrare, dar a colaborat cu constructorul care a acceptat să lucreze fără toţi banii.

Lucrarea realizată 80% la Polovragi
Şi primarul din Polovragi, Ştefan Făsuescu, aşteaptă restul finanţării pe Ordonanţa 7. Este convins însă că nu va vedea un leu anul acesta, deşi mai are nevoie de două miliarde şapte sute de milioane de lei vechi pentru terminarea lucrării. “Baza sportivă am realizat-o în proporţie de 80%, dar mai avem jumătate de bani de recuperat. Nu putem să obligăm constructorul să lucreze fără bani aşa că am stopat lucrările. De 3 ani nu am primit nimic, dar avem acum ceva promisiuni. Sunt singur că anul acesta nu recuperăm din bani, dar trăim cu speranţa că dăm iar ordinul de începere a lucrărilor”, a declarat primarul liberal Făsuescu.
La Polovragi trebuie realizată o baza sportivă de tip 1, adică pentru practicarea fotbalului şi a altor sporturi, finanţarea fiind de 526,76 mii de lei.

Mazilu are promisiunea că primeşte banii
Primarul din Cărbuneşti mai are de recuperat pentru proiectul “modernizare bază sportivă stadion local” cam un miliard două sute de milioane de lei vechi. Acesta susţine că a fost însă ieri la Bucureşti şi a primit promisiunea că în scurt timp i se vor vira banii rămaşi. Lucrarea este realizată însă în proporţie de 50%, dar cu restul banilor edilul este convins că se va termina şi va fi recepţionată în curând.

Peştişani şi Scoarţa au bani de recuperat
Şi primăriile din Peştişani şi Scoarţa mai au bani de recuperat pe Ordonanţa 7, asta deşi în a doua localitate investiţia a şi fost recepţionată. Pentru bazele sportive în cauză se desfăşoară o anchetă a procurorului Emil Moţa, privind tocmai banii utilizaţi pentru această lucrare şi materialele utilizate de SC Maserati SRL din Ţicleni, firma fiind a constructorului care a lucrat la ambele investiţii. Din ambele locuri, Maserati, firma lui Dian şi Gabriel Popescu, mai are de recuperat bani, majoritatea fiind fonduri pe care autorităţile le aşteaptă de la minister.

Două investiţii recepţionate, la Turceni şi Scoarţa
În ultimii doi ani, eşecul programului privind realizarea de baze sportive, cel puţin în Gorj, s-a dovedit un mare eşec. Doar baza sportivă din Scoarţa şi cea de la Turceni au fost recepţionate, din 20 de lucrări demarate la nivel judeţean. Pentru lucrarea de la Turceni s-au plătit 1304, 45 mii de lei iar pentru Scoarţa ar fi trebuit 703,394 mii de lei, dar mai sunt de recuperat 80.000 de lei. Restul primarilor încă îşi lungesc gâturile după bani, în timp ce lucrările sunt vizate de hoţi, degradare şi anchete penale.
Anamaria Stoica
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here