Te pui cu Antonie? – Inculpatul i-a indicat, în teren, vicepremierului Borc cum să deblocheze UMC Roșia

571

Vizita vicepremierului Costin Borc la Târgu-Jiu, oficiată ieri, a băgat în priză toată conducerea Complexului Energetic Oltenia. Excepție nu a făcut nici directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, care deși inculpat în două dosare penale și totodată aflat sub control judiciar în ambele, nu a putut să lipsească de la vizita în teren a vicepremierului. Mai mult, la deplasarea de la UMC Roșia, Antonie a monopolizat discuția, indicându-i vicepremierului ce măsuri trebuie să întreprindă pentru deblocarea UMC Roșia, închisă de autoritățile de mediu.

Vicepremierul Borc și-a anunțat de luni prezența în județul Gorj, pe ordinea de zi a întâlnirii fiind trecută atât o întâlnire tehnică restrânsă cu conducerea Complexului Energetic Oltenia, una cu liderii de sindicat, cât și o întrevedere cu conducerea județului Gorj. De altfel, CEO subliniază într-un comunicat de presă, că vicepremierul s-a întâlnit și cu ,,partenerii sociali mandatați de federațiile sindicatelor reprezentative pentru negocierea Contractului Colectiv de Muncă”.

Discuții despre exproprieri
La Consiliul Județean, Borc a făcut primele declarații explicând motivele care l-au adus pe vicepremier în județul Gorj astfel: ”am venit, în special, să discutăm despre problemele legate de partea minieră și de asigurarea terenurilor pentru exproprieri, pentru exploatările din anii viitori, mă refer la Jilț Sud, la Cariera Roșia, de altfel o să mă și duc până acolo ca să văd. Cred că există soluții pe termen scurt pentru 14055568_1251547011571957_1145338346_ncontinuarea activității miniere. Pentru noi CEO este o societate foarte importantă. Am avut plăcerea să-l aud pe directorul general, domnul Ilie, să ne spună că este o situație bună, că se fac plăți, că încasările sunt mai mari decât plățile și că lucrurile intră într-un normal. Când vorbim de o expropriere vorbim de inițierea unei hotărâri de Guvern. Sunt probleme care vor dura niște luni de zile, dar începerea acestor formalități va da o oarecare stabilitate procesului”.
În același timp, ,,conducerea companiei a precizat că, deși situația pe care o traversează CE Oltenia nu este deloc ușoară, au fost respectate toate termenele de acordare a drepturilor salariale; până la sfârșitul lunii septembrie vor fi achitate toate obligațiile către furnizori; graficul de eșalonare a plăților către bugetul de stat stabilit cu ANAF va fi, de asemenea, respectat”.

Restructurarea rămâne pe tapet
Vicepremierul a răspuns și întrebării legate de disponibilizările viitoare de la CEO, arătându-se deschis la restructurări nu numai la compania din Gorj, ci la toate întreprinderile de stat care vor asta. ”Cred că este nevoie de procese de restructurare în toate întreprinderile de stat. Nu mă refer la disponibilizări. Mă 2refer la a face aceste întreprinderi să funcționeze ca niște mașini performante, cu costuri reduse, cu oameni profesioniști, cu pregătire profesională, cu asigurarea competențelor de care e nevoie, cu salarii care sunt în piață. Cred că întreprinderile noastre de stat trebuie să fie restructurate. Trebuie să terminăm cu influențele politicianiste, electorale, să facem aceste întreprinderi să funcționeze performant. Trebuie să fie făcute niște analize, cât sunt costurile, de câți oameni ai nevoie, disponibilizările nu se fac pe cifre. Nu există posibilitatea insolvenței”, a specificat Borc.
De altfel, în aceste zile, 600 de angajați au primit preavizele și urmează să fie disponibilizați. În același timp, Consiliul de Supraveghere al CEO se va schimba la față, un nou director al CEO urmând să fie și el anunțat în scurt timp.
3”Eu nu vreau să mă amestec în ceea ce trebuie să facă Ministerul Energiei. Ministerul Energiei este astăzi în faza de selecție a unui Consiliu de Supraveghere. Înțeleg că nominalizările se vor face în cel mai scurt timp, după care va urma faza numirii unui Directorat. Din câte înțeleg de la domnul ministru Grigorescu este o chestie de o săptămână, câteva zile, 10 zile, deci probabil până la sfârșitul lunii august probabil că va fi un nou Consiliu de Supraveghere”, a conchis Borc.

Ghidat de inculpatul Antonie!
De la Consiliul Județean, Borc însoțit de conducerea CEO și de liderii de sindicat prezenți la discuții au plecat spre cariera Roșia și Jilț. La vizita de lucru a fost prezent directorul Diviziei Miniere, Daniel Antonie, păstrat în funcție, în ciuda dosarelor sale penale, datorită contractului său de mandat. La fața locului, Antonie a făcut pe ghidul pentru Borc, care pentru scurt timp a înlocuit costumul la patru ace cu salopeta folosită de angajații carierelor. La finalul vizitei nu se cunoaște dacă Borc a înțeles ce trebuie făcut pentru deblocarea UMC Roșia ori a carierei de la Jilț și nici măsurile viitoare care se vor lua în acest sens.
4La întoarcerea de la vizita în teren, Borc a mai avut o întâlnire la CEO cu conducerea și cu partenerii sociali, dar directorul Ionel Ilie susținea înainte de plecare că nu cunoaște dacă vicepremierul va deschide discuția legată de directorii din companie care au dosare penale. ,,Discutăm ce vrea dânsul, eu nu impun teme de discuție”, a declarat directorul Ilie când a fost întrebat de către jurnaliști dacă problema penalilor din CEO va fi pusă pe tapet.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.