TBC-ul, o boală care se vindecă

274
dobritaZiua Mondială împotriva Tuberculozei este sărbătorită în fiecare an, în toată lumea, în data de 24 martie. În judeţul nostru există numeroşi bolnavi care suferă de această afecţiune dar, din fericire, la Dobriţa funcţionează Spitalul de Pneumoftiziologie „Tudor Vladimirescu” unde aceşti pacienţi au parte de tratamentul corespunzător.

Data de 24 martie a fost aleasă pentru a sărbători lupta împotriva acestei boli pentru că, tot la această dată, cu 123 de ani în urmă, Robert Koch prezenta medicilor din Berlin descoperirea bacilului tuberculozei. Atunci a început, practic, „războiul” împotriva acestei afecţiuni. Sărbătorirea aceste zile are drept scop atragerea atenţiei opiniei publice despre gravitatea sa. Potrivit unor sondaje se estimează faptul că aproximativ o treime din populaţia globului este infectată cu bacilul Koch şi la circa 5 până la 10% dintre aceştia, infecţia progresează într-o formă de boală activă, mai mult sau mai puţin puternică.
„Lupta continuă”
Anul acesta sloganul zilei de 24 martie este „Lupta cu tuberculoza continuă”. Oamenii trebuie să ştie că TBC-ul este o boală care se vindecă, singura condiţie fiind accea de a urma corect tratamentul şi de a nu-l întrerupe pe durata lui, cel care stabileşte încheierea acestuia fiind doar medicul. Importante sunt simptomele care nu trebuie neglijate. Astfel, poţi avea tuberculoză dacă tuşeşti mai mult de trei săptămâni, ai temperatură peste 37 grade Celsius, slăbeşti fără un motiv aparent. La apariţia acestor simptome, fiecare cetăţean trebuie să se prezinte la medic pentru că această boală poate fi învinsă numai cu cooperarea pacienţilor.
Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here