Taximetriştii din Târgu-Jiu, topiţi de căldură

157

Picture 010Joi a fost încă o zi în care sute de taximetrişti s-au copt în maşini ori s-au prăjit pe marginea străzilor din Târgu-Jiu, în aşteptarea clienţilor. Alături de ei au trecut prin momente similare şi pasagerii pe care i-au purtat prin căldură, la destinaţie, unii cardiaci, hipertensivi şi cam toţi nervoşi. Marea problemă care deranja atât pe clienţi cât şi pe şoferi era că în interiorul taximetrelor, la orele amiezii, temperaturile depăşeau 35 de grade Celsius.

Deşi meteorologii au anunţat vreme frumoasă, normală din punct de vedere termic, temperaturile ajungând până la 26 de grade Celsius în judeţul Gorj, în taxiurile şi mijloacele de transport din Târgu-Jiu temperatura este cu mult peste aceste valori. Călătorii au fost primii care s-au plâns astfel de aerul încins care se află in autoturisme Picture 015şi în mijloacele de transport în comun. “Aerul este irespirabil, unii taximetrişti nu pornesc aerul condiţionat ca să nu consume iar în mijloacele de transport nu există climă”, a declarat unul dintre călătorii care au coborât dintr-un troleu.

Caniculă în maşini şi la buzunare

Nici taximetriştii nu sunt însă mai încântaţi de canicula care le încinge maşinile, în aşteptarea clienţilor. Starea de sufocare şi de nervi apare în rândul şoferilor, însă, în special, atunci când tabla şi bordul autoturismelor se încinge foarte tare. Şoferii coboară din maşini căutând cu disperare un loc la umbră pentru a se adăposti de razele soarelui până când apare un client. “Nu se poate respira în interior, aerul dinăuntrul maşinii e mai încins decât cel de afară. Majoritatea taximetriştilor nu au maşini dotate cu aer condiţionat, iar eu unul nu mi-am permis o astfel de maşină decât cu dotări standard. Acestea nu implică şi aerul condiţionat”, a declarat Picture 020Bogdan Marinescu, taximetrist în Targu-Jiu. Din cauza nivelului mercurului ridicat în termometre taximetriştii mai mult staţionează. Unii dintre ei lucrează chiar 12 ore pe zi sau mai mult pentru a-şi câştiga existenţa. De regulă produc între 30 şi 80 de lei pe zi. Dacă scad combustibilul consumat nu rămân cu mare lucru în buzunare.

Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here