Taximetrist din Târgu-Jiu, amendat cu 10.000 lei de ITM Gorj

232

Un taximetrist din Târgu-Jiu a fost prins de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă ITM Gorj că presta activitate fără să deţină forme legale de angajare. Pentru cele depistate, angajatorul s-a ales cu amendă în cuantum de 10.000 lei.

ITM Gorj a efectuat în perioada 17-21 martie mai multe verificări. În urma acestor verificări a fost depistat un angajator care presta activitate cu o persoană fără forme legale de angajare, fiind aplicată o sancţiune pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 10.000 lei. Angajatorul depistat cu persoane “la negru” desfăşura activitate în Municipiul Târgu Jiu (taximetrie).
Au fost aplicate de asemenea 13 sancţiuni contravenţionale la 11 angajatori în valoare de 30.000 lei. “Principalele deficienţe constatate pentru care angajatorii au fost sancţionaţi au fost: neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă, anterior începerii activităţii; nerespectarea prevederilor legale referitoare la acordarea repausului săptămânal. De asemenea, nerespectarea prevederilor legale referitoare la munca de noapte şi nerespectarea prevederilor legale referitoare la transmiterea registrului general de evidenţă a salariaţilor precum şi îndeplinirea parţială de către angajator a măsurilor dispuse de inspectorii de muncă, necompletarea registrului de evidenţă a zilierilor, înainte de începerea activităţii”, a precizat George Romanescu, şeful ITM Gorj.

Peste 30 de neconformităţi, sancţionate
Au fost efectuate şi 61 de verificări în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, în care au fost descoperite 31 de neconformităţi sancţionate contravenţional cu amenzi în valoare de 12.000 lei. “Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă, neasigurarea organizării şi funcţionării comitetului de securitate şi sănătate în muncă, instruire necorespunzătoare a personalului, neasigurarea dispozitivelor de protecţie la organele aflate în mişcare ale echipamentelor de muncă, neefectuarea controlului medical periodic, precum şi truse medicale incomplete la locurile de muncă”, a mai adăugat Romanescu.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here