Taxele de păşunat, egale cu cele de anul trecut

278

Pentru anul 2015, taxele de păşunat pentru deţinătorii de animale cu domiciliul în municipiul Târgu-Jiu au rămas nemodificate, ele fiind stabilite conform Legii nr.72/2002.

La ultima şedinţă de Consiliu Local, s-a votat şi a devenit Hotărâre taxa de concesionare a păşunilor pe anul în curs. Conform reprezentanţilor Serviciului Agricol din cadrul Primăriei Târgu-Jiu, Consiliul Local deţine în proprietate o suprafaţă de 482,82 hectare de păşune, suprafaţă pusă la dispoziţie crescătorilor de animale de pe raza municipiului pentru păşunatul acestora.
Pentru anul 2015 taxele de păşunat pentru deţinătorii de animale cu domiciliul în municipiul Târgu-Jiu au rămas nemodificate fiind stabilite conform Legii nr.72/2002, respectiv: bovine şi cabaline adulte – 30 de lei/cap; bovine şi cabaline tinere – 15 lei/cap; ovine şi caprine adulte – 10 lei/cap; ovine şi caprine tinere – 5 lei/cap. Pentru desfăşurarea în condiţii optime a păşunatului animalelor se impune respectarea următoarelor reguli: perioada de păşunat fiind 15 mai – 30 octombrie 2015 şi se interzice păşunatul în afara acestei perioade; animalele vor fi scoase pe islaz numai după achitarea taxei aferente numărului şi categoriei de animale; se interzice accesul pe păşune al animalelor din specia porcină şi a păsărilor de curte; se interzice depozitarea materialelor de orice fel pe imaş; se interzic construcţii sau amenajări pe păşune, excepţie făcând umbrarele pentru animale; crescătorii de animale care nu achită taxa şi păşunează animalele în islazul proprietatea municipiului Târgu-Jiu, vor plăti o taxă la o valoare egală cu dublul taxei de păşunat, pe teren fiind interzisă şi depozitarea materialelor de orice fel ori accesul păsărilor de curte şi a porcinelor.

Aproape 12.000 de animale
Suprafaţa de păşunat de la nivelul municipiului este dispusă în islazurile aflate pe raza localităţilor componente: Preajba, Ursaţi-Polata, Drăgoieni şi Vădeni-Iezureni. Efectivul de animale înregistrat în evidenţa Registrului Agricol al Primăriei Târgu-Jiu este de 1.263 capete de bovine şi de 10.651 capete de ovine şi caprine. Drept urmare, suprafaţa necesară de păşune pentru acest efectiv calculată conform normelor prevăzute de OUG 34/2013 se ridică la aproximativ 2.600 de hectare.
“Întrucât suprafaţa necesară pentru păşunatul animalelor locuitorilor din municipiul Târgu-Jiu este mai mare decât suprafaţa existentă în proprietatea municipiului, este interzisă aducerea pe păşune a animalelor din alte localităţi şi nu se aprobă concesionarea suprafeţelor de islazuri crescătorilor de animale, având în vedere faptul că numărul animalelor înregistrate pe raza Târgu-Jiului depăşeşte suprafaţa reală existentă a islazurilor prin aplicarea normelor legale privind unitatea de suprafaţă necesară pentru fiecare animal”, au declarat reprezentanţii Serviciului Agricol din cadrul autorităţii locale târgujiene.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here