Taxe și impozite strânse la Vladimir printr-o firmă privată

313

Localnicii din Vladimir au motive să se gândească de două ori de acum încolo înainte de a amâna plata amenzilor ori a taxelor și impozitelor locale. Edilul comunei a încheiat un contract cu o firmă care îl va ajuta să recupereze mare parte din sumele neachitate la bugetul local, Marius Florin Vijulan sperând ca, pe viitor, numărul datornicilor să fie cât mai mic în localitatea pe care o conduce. Primăria plătește o taxă anuală de 400 euro la o firmă din București pentru a avea acces la un program informatic conceput să facă munca funcționarilor care ar trebui să îi înștiințeze pe localnici de birurile către bugetul local. Varianta a fost acceptată întrucât primăria nu are angajații necesari pentru astfel de munci, iar restanțele către buget sunt destul de ridicate.

“Noi nu avem personalul necesar pentru a se implica în recuperarea debitelor de la cetățeni. Practic, la Primărie avem o singură casieră și cam atât, care nu poate să facă mai mult decât să încaseze banii de la cei care vin să plătească. Firma aceasta promite că ne ajută să creștem gradul de recuperare a datoriilor, iar suma despre care vorbim nu e deloc mică pentru bugetul nostru. E vorba de vreo cinci miliarde de lei vechi, din care vreo trei miliarde sunt numai amenzi date de la Poliție sau Jandarmerie și oamenii nu le-au plătit. Unii au domiciliul la noi, dar sunt plecați de mult timp de aici, iar amenzile se înregistrează la noi. Această firmă are protocoale încheiate cu băncile, cu casele de pensii pentru a putea urmări orice debitor pentru a-i pune poprire pe cont. Cuiva cu datorii i se pot reține banii și astfel noi putem să încasăm mai mult la buget, iar acea firmă primește 30 de lei pentru fiecare debit încasat, banii fiind percepuți tot de la datornic”, spune edilul din Vladimir.
florin vijulanReprezentantul firmei care se va ocupa de încasarea restanțelor de la localnicii din Vladimir spune că oamenii nu au motive să se sperie de această colaborare cu Primăria întrucât ei vor primi, conform legislației, mai întâi o înștiințare cu privire la sumele pe care le au de achitat. “Noi nu vom încasa bani de la cetățeni. Primăria este cea care va face acest lucru pentru că sperăm ca oamenii, în primul rând, să vină să plătească. Unii poate nici nu știu cât datorează și, de regulă, după ce află merg și își achită. Procedura prevede anumiți pași, care pot ajunge și la executări silite, dar nu ne dorim asemenea situații. Primăria folosește programul nostru informatic, introduce acolo numele celor cu datorii și de acolo noi facem 90% din munca pe care ar trebui să o facă mai mulți funcționari ai unei primării pentru a parcurge etapele prevăzute de legislație, scopul final fiind achitarea de către cetățeni a taxelor și impozitelor”, spune Lucian Boian, reprezentantul pe Oltenia al companiei care vrea să extindă colaborarea de la Vladimir și cu alte autorități locale din zonă.
Gelu Ionescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here