Taxare inversă pentru plante tehnice şi cereale

181

plante tehniceDin această lună, fermierii gorjeni beneficiază de taxarea inversă la cereale şi plante tehnice pentru o perioadă de aproximativ doi ani. Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj informează contribuabilii înregistraţi în scopuri de TVA că, în scopul combaterii în regim de urgenţă a fraudei fiscale în

domeniul TVA şi al implementării taxării inverse pentru cereale şi plante tehnice, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 49 publicată în Monitorul Oficial al României, la finele lunii trecute.

“Ordonanţa reglementează livrarea de cereale şi plante tehnice, care figurează în nomenclatura combinată stabilită prin Regulamentul (CEE) nr. 2658/87 al Consiliului din 23 iulie 1987 privind Nomenclatura tarifară şi statistică şi Tariful Vamal Comun. Exemple pentru produse unde se va aplica taxarea inversă este grâul dur, Alacul (Triticum spelta), destinat însămânţării, grâul comun destinat însămânţării, Alt alac (Triticum spelta) şi grâu comun nedestinate însămânţării, secară, orz, porumb, boabe de soia chiar sfărâmate, seminţe de rapiţă sau de rapiţă sălbatică chiar sfărâmate, seminţe de floarea-soarelui, sfeclă de zahăr”, a declarat Luminiţa Penciu, purtător de cuvânt al DGFP Gorj.

Taxare inversă până în 2013

Reprezentanta DGFP Gorj a mai spus că taxarea inversă pentru cereale şi plante tehnice se aplică până la data de 31 mai 2013 inclusiv. Condiţia obligatorie pentru aplicarea taxării inverse este ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA. Taxarea inversă presupune un mecanism simplu, conform căruia distribuitorii de cereale nu vor mai încasa TVA, astfel că nu vor mai deduce sau nu li se va mai rambursa taxa pe valoarea adăugată, deoarece abia ultimul beneficiar (consumatorul) va înregistra şi va plăti TVA. Până acum, TVA se achita în fiecare etapă a ciclului comercial, iar din această cauză s-a ajuns în multe cazuri la scumpirea alimentelor. Această practică încuraja firmele fantomă să tranzacţioneze doar pe hârtie cereale şi să obţină venituri din deducerile sau rambursările de TVA aferente tranzacţiilor pe care le-au operat fictiv.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here