Taxa pe apă lovește în CE Oltenia

1676

O nouă lovitură pentru Complexul Energetic Oltenia. Ministerul Apelor şi Pădurilor a pregătit un proiect de hotărâre de guvern prin care propune actualizarea contribuțiilor specifice pentru utilizarea resursei de apă, tarifelor și penalităților cu 23%. Deși apa este scumpă, Complexul Energetic Oltenia este nevoit să o plătească de mai multe ori. Nu de puține ori, producătorii de energie electrică s-au plâns că România este campioana Europei la prețul apei uzinate.

Apele Române încasează bani frumoși de la societățile care folosesc apa râurilor în procesul de producție.
„Tarifele pentru apa folosită în procesul de producție sunt stabilite unilateral de către Administrația Națională Apele Române – ANAR, fiind majorate periodic. Cu toate că, la momentul actual, valoarea taxei pe apa uzinată este printre cele mai mari din Europa, un proiect de hotărâre de guvern propune o nouă creștere a acesteia. CE Oltenia plătește de 4 ori aceeași apă folosită pentru răcirea agregatelor, la prețuri mai mari de 24 de ori decât alți producători de energie, generând o creștere nejustificată a costurilor cu apă și, implicit, creșterea prețului de cost/MWh”, susține compania energetică.
CE Oltenia folosește apa din Jiu pentru răcirea unor instalații. „Conform legii, utilizatorii au obligația «să adopte tehnologii de producție cu cerințe de apă reduse și cât mai puțin poluante, să economisească apa prin recirculare sau folosire repetată…». Deși termocentralele ce aparțin CE Oltenia respectă această obligativitate, având o funcționare cu un grad de recirculare maxim posibil (prin turnurile de răcire), în contractele impuse de ANAR nu se ține seama că apa este reutilizată în Turceni, Ișalnița și Craiova II, după ce a fost utilizată la Rovinari și nu se face diferența între apa efectiv consumată în procesul tehnologic și cea utilizată ca apă de răcire în instalațiile centralelor electrice”, mai spune CE Oltenia.
Impunerea la plată a serviciului de asigurare a apei brute la același tarif pentru întreaga cantitate de apă prelevată nu corespunde realității, mai susțin reprezentanții CE Oltenia. Asta deoarece termocentralele sunt practic utilizatoare și nu consumatoare de apă, doar 5% fiind apa consumată efectiv în procesul tehnologic.
„Politica de suprataxare are un efect negativ, afectând competitivitatea companiilor româneşti, în contextul în care, conform Directivei 60/2000 a Parlamentului și Consiliului European, apa folosită în scop energetic și pentru irigații nu poate fi taxată”, mai susține CE Oltenia.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here