Taxa de salubritate, motiv de dispută între consilierii motreni

291

cl motruLa fiecare şedinţă de Consiliu Local, consilierii motreni beneficiază şi de prezenţa reprezentanţilor săteşti, un fel de consilieri fără drept de vot, uneori remuneraţi, alteori nu, care sunt porta-vocea populaţiei rurale din municipiul Motru.

Primarul Dorin Hanu recunoaşte că în întâlnirile cu populaţia de la sate, oamenii îi reproşează că plătesc taxe municipale şi nu au confort pe măsură.

Recentul plan de actualizare a unor taxe, între care şi taxa de salubrizare, stabilită de consilierii motreni la 75 de lei pentru 12 luni, cu plata în două rate, a stârnit discuţii pasionante. Astfel, consilierul Elena Vintilescu a remarcat faptul că „creşterea de la 66 la 75 de lei, iar după calcule cu TVA cu tot la 81 de lei nu acoperă în totalitate cheltuielile de transport care sunt foarte mari”. În replică, primarul Hanu a spus că taxa de salubritate de la sate are încă un aspect de taxă socială. Elena Vintilescu a mai spus că modul de calcul al tarifelor de transport de la Direcţia Publică este neclar, moment în care Virgil Mihăilă, PSD, economist de profesie, care se consideră deportat politic pe ruta Motru-Rovinari, a ţinut o scurtă pledoarie în care a arătat că elementele de calcul ale tarifelor sunt variabile. Elena Vintilescu a spus: „este un talmeş-balmeş în calculul acestor tarife. Sunt amestecate cheltuielile directe cu cele indirecte şi nu se regăseşte nici un element de fundamentare corectă a calculelor”. Ţinta acestor atacuri erau salariile angajaţilor Direcţiei Publice, iar Dorin Hanu a ţinut să liniştească plenul, afirmând: „angajaţii au salarii mici, dar noi ne putem mândri cu un oraş curat şi cu faptul că aceşti oameni răspund solicitărilor zi şi noapte”. Aflat în tratative cu PSD-ul, Ion Cojocaru a intervenit şi el, aducând în discuţie altfel de criterii în stabilirea taxei de salubritate la sate, deoarece în zonă există numeroase case, ai căror proprietari au şi locuinţe în oraş.

Cireaşa de pe tort a fost oferită tot de primar, care nu mai are maşină personală, deoarece a avut o Dacie veche şi a vândut-o, plăteşte taxă de parcare, ca orice cetăţean, dar în parcarea sa parchează maşina Primăriei.

Drept urmare, afirmaţia lui Hanu că oamenii te judecă după ceea ce faci şi nu după declaraţii de presă mi s-a părut adevărată pentru condiţiile de criză.

Constantin Bunilă

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here