Taxa auto încasată ilegal va fi restituită la 200 de gorjeni

489

Guvernul este obligat să restituie proprietarilor de autovehicule o sumă totală de 400 milioane euro, reprezentând taxa auto percepută ilegal de fostul Executiv. În jur de 2000 de gorjeni au cerut restituirea taxei auto.

Potrivit Luminiţei Penciu, purtător de cuvânt al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP) Gorj, în perioada 16 ianuarie – 1 iunie 2012, un număr de 1.987 de contribuabili gorjeni au solicitat restituirea diferenţei între taxa pe poluare/taxa specială şi taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule (1.423 contribuabili în luna ianuarie, 372 contribuabili în februarie, 98 în martie, 70 în aprilie şi 24 în luna mai). Având în vedere reducerea taxei de poluare cu până la 25% cei care au plătit această taxă de la 1 iulie 2008, pot cere restituirea diferenţei băneşti, în cazul în care suma este mai mare decât cea rezultată din aplicarea actualei legi.

Cu taxa la instanţă
Gorjenii care şi-au cumpărat autoturisme second-hand din străinătate şi-au cerut înapoi banii achitaţi pentru taxa de primă înmatriculare şi la Tribunalul Gorj. Potrivit lui Ion Marin, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Gorj, în anul 2011 s-au înregistrat nu mai puţin de 3.509 dosare pentru restituirea taxei de poluare, iar de la începutul lui 2012 şi până în iunie alte aproape 1.000. În plus, mai nou, gorjenii care au vrut să înmatriculeze maşinile şi care şi-au căutat dreptatea la Tribunal au cerut să îşi poată înscrie autoturismele direct fără a mai plăti taxa, pe care ulterior o puteau recupera, prin instanţă, de la stat. Astfel, anul trecut, s-au înregistrat la Tribunalul Gorj un număr de 1.636 de dosare în care se solicita înmatricularea fără plata taxei.

Guvernul plăteşte oalele sparte
Premierul a declarat săptămâna trecută dar şi ieri la Târgu-Jiu că Guvernul va trebui să adopte un act normativ prin care să fie restituită taxa auto încasată ilegal, eliberând astfel instanţele de procesele intentate statului pentru rambursarea banilor. Ponta a menţionat joi că nu i se pare corect ca guvernul condus de el să plătească pentru eroarea guvernului anterior. “Am discutat să identificăm împreună o procedură administrativă prin care zecile de mii de procese aflate pe rol, ale cetăţenilor români care îşi cer înapoi banii încasaţi ilegal, să fie soluţionate fără a se mai apela la instanţă. Suntem într-o situaţie identică din punct de vedere funcţional cu ceea ce se întâmplase cu acei bani încasaţi ilegal pensionarilor. La fel trebuie să facem şi cu rambursarea taxei auto. E clar că legea adoptată anterior nu corespundea normelor europene şi nici celor constituţionale şi că Guvernul va trebui să dea banii înapoi. Trebuie să facem această procedură, ca măcar să nu mai punem judecători şi grefieri să dea termene şi să scrie sentinţe care sunt toate într-un singur sens, în care Guvernul trebuie să dea bani înapoi”, a mai spus, atunci, Ponta. În opinia sa, decizia guvernelor anterioare de a îndemna proprietarii de vehicule să dea statul în judecată pentru a-şi recupera taxa auto încasată ilegal a fost incorectă şi imorală. Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, promulgată la începutul anului, prevede o reducere a taxei de poluare cu până la 25%, dând posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea acestei legi, proprietarii de maşini să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.
Andrada Bărăitaru

Cu cererile la Finanţe
Cererile depuse pentru taxa auto se soluţionează de către organul fiscal în termen de 45 de zile de la înregistrare. Taxa se calculează de către organul fiscal competent din subordinea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, care poate fi organul fiscal la care persoana este înregistrată ca plătitor de impozite şi taxe – în cazul persoanelor juridice, al persoanelor fizice care desfăşoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere, ori organul fiscal în a cărui rază teritorială persoana fizică îşi are domiciliul fiscal în cazul persoanelor fizice. Valoarea în lei a taxei se determină pe baza cursului de schimb valutar al monedei euro stabilit în prima zi lucrătoare a lunii octombrie din anul precedent şi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru anul 2012, cursul este de 4,3001 lei/euro. Taxa se achită în lei de contribuabili, prin virament sau în numerar, la unităţile Trezoreriei Statului din cadrul organului fiscal la care aceştia sunt înregistraţi ca plătitori de impozite şi taxe sau îşi au domiciliul fiscal.
 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here