Direcţia de Sănătate Publică Gorj a pornit o campanie de conştientizare şi avertizare asupra tatuajelor cu substanţa numită henna neagră. Campania a fost începută în cadrul Comisiei Europene, sectorul de cosmetice, la care s-a alăturat şi Ministerul Sănătăţii din România, prin direcţiile judeţene.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii avertizează iubitorii de tatuaje despre faptul că desenele pe piele, semipermanente, cu henna neagră, nu sunt deloc sănătoase. Henna este o plantă care provine din zonele tropicale sau subtropicale din Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Sudul Asiei. Aceasta este folosită de mii de ani pentru vopsirea părului, având o culoare indigo, şi era utilizată pentru închiderea culorii naturale. În prezent, planta este cultivată în scopuri comerciale, iar producătorii vopselei îi adaugă diferite chimicale pentru a obţine o gamă variată de nuanţe. Printre acestea se numără şi henna neagră. Pentru că tauajele au cuprins foarte repede România şi îşi găsesc tot mai mulţi iubitori şi în Gorj, şi desenele temporare cu henna, pentru care nu se foloseşte ac, câştigă teren. Reprezentanţii Sănătăţii spun, însă, că există efecte secundare negative demne de luat în seamă.
Efecte secundare
În mai multe judeţe, reprezentanţii Inspecţiei Sanitare au luat la purecat saloanele de tatuaje pentru a vedea dacă se realizează şi astfel de desene pe piele. În judeţul nostru există un singur astfel de salon, în municipiul Târgu-Jiu, la care se mai adaugă alte câteva în care se realizează tatuaje cosmetice. Cei care aleg să se lase desenaţi cu henna neagră crezând că nu îi fac rău propriului corp, se înşeală. Specialiştii avertizează că iritaţiile, mâncărimile, roşeaţa, petele, cicatricile sau chiar decolorarea permanentă a pielii sunt doar câteva dintre riscurile unui tatuaj de acest tip.
Dorina Cioplea