Tătaru, președintele Sindicatului Nova Lex din Penitenciarul Târgu-Jiu: ,,Sunt un milion de ore suplimentare neplătite. Toți angajații sunt nemulțumiți!”

383

Zece angajați ai Penitenciarului Târgu-Jiu, membri ai Sindicatului Nova Lex afiliat FSANP, au intrat, vineri, în grevă japoneză, nemulțumiți, printre multe altele, de condițiile de muncă și de neplata orelor suplimentare. Salariații greviști au purtat fiecare pe braț banderole albe. Aceștia au fost susținuți la protest de secretarul general al FSANP, Cosmin Dorobanțu. Dacă revendicările lor nu se aprobă, următoarea mișcare va consta în pichetarea unităților de detenție.

,,O primă revendicare a noastră este de a obține condiții de lucru mai bune. Domnul ministru s-a angajat în urmă cu aproximativ un an de zile că va face un plan multinațional de investiții, plan pe care nu l-a dus la îndeplinire. O a doua revendicare ar fi plata orelor suplimentare. În continuare sunt un milion de ore neplătite care, credem noi, ar fi cazul să ni se plătească. O alta ar fi stoparea împuternicirilor ilegale, în privința managementului superior. Chiar directorul Dobrică al ANP este la a treia împuternicire. Ar trebui apoi să se elimine discrepanțele salariale”, a declarat Ion Tătaru, președintele Sindicatului Nova Lex din Penitenciarul Târgu-Jiu, informând și calendarul protestelor anunțate de FSANP.

De altfel, sindicatele lucrătorilor din penitenciare au anunțat proteste la nivel național, începând de vineri, 10 august 2018.  Condițiile de muncă, orele suplimentare neplătite, discrepanțele salariale, aprobarea statutului polițistului de penitenciare și încetarea abuzului asupra pensionarilor din sistem au fost, vineri, principalele nemulțumiri ale salariaților din sistemul penitenciar din România.

Nemulțumiri colective
Toate doleanțele au fost prezentate ministrului Justiției, Tudorel Toader, însă discuțiile s-au soldat cu promisiuni neonorate. Un singur exemplu edificator, salariații din Administrația Națională a Penitenciarelor au contabilizat peste un milion de ore suplimentare efectuate neplătite. La Penitenciarul din Târgu-Jiu se anunțase un protest cu doar 30 de lucrători ai instituției, toți fiind membri ai noului sindicat înființat, Nova Lex, dar la greva japoneză au participat doar 10, restul fiind în concedii, libere sau intrau la muncă mai târziu.  Restul salariaților, cei mai mulți în sindicatul majoritar, nu au protestat, deși au aceleași nemulțumiri ca și colegii lor, care au fost în grevă japoneză.

,,Am venit să susțin, în primul rând, sindicatul Nova Lex, afiliat FSANP, dar, și pentru a-l susține pe liderul acestui sindicat, Ionuț Tătaru, introdus abuziv și ilegal în Comisia de Disciplină, pentru că semnalează anumite încălcări ale legii, inclusiv fapte de corupție care se petrec în Penitenciarul Târgu-Jiu. Motiv pentru care, conducerea Penitenciarului îi stabilește, contrar legii, sarcini în plus”, a declarat Cosmin Dorobanțu, secretarul general al FSANP, prezent, vineri, la Târgu-Jiu.
A.STOICA

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here