Tătăneasa (Symphytum officinale) – beneficii şi proprietăţi

330

Tătăneasa este o plantă erbacee care creşte în locuri umede, la marginea pâraielor, văile râurilor, zăvoaie, şanţuri, preferă solurile argiloase, pe care bălteşte apa, răspândindu-se din zona de câmpie până la deal.

În scop terapeutic se foloseşte rizomul şi rădăcina, care nu se recoltează în perioada de înflorire a plantei; recoltarea se face primăvara devreme până în luna martie sau toamna din luna septembrie până la venirea iernii, deoarece în această perioadă rădăcinile secretă maximum de alantoină, substanţă biologic-activă care dă valoare terapeutică plantei.

Compoziție: tătăneasa are în compoziţie numeroase uleiuri volatile, mucilagii, alcaloizi (simfitocinoglosină, consolicină, consolidină, coniferidină, cinoglosină, necine nesaturate), alantoină, colină, asparagină, taninuri catehice, compuşi fenol-carboxilici (acid cafeic, clorogenic), acid litospermic, compuşi triterpenici, aminoacizi şi carotenoizi.

Acțiune: fitoterapia cu tătăneasă are acţiune cicatrizantă, remineralizantă, hemostatică, regenerantă, antiinflamatorie, antitumorală, anticancerigenă.

Indicații terapeutice: datorită mucilagiului emolient, tătăneasa este un agent de vindecare puternic în ulcer gastric şi duodenal, hernie hiatală,  colite ulcerale şi  ulcere varicoase cronice.

Indicaţiile specifice pentru tătăneasa includ: tuse şi răceală, ulcer gastric şi duodenal, inflamaţie gastro-intestinală, hemoptizie (eliminare de sânge prin tuse), hematemeză (vomă cu sânge), prurit anal, ulceraţii cronice supurative, răni la articulaţii şi muschi, sudarea întârziată a fracturilor, traumatisme la ochi, iritaţie pulmonară, pneumonie, inflamaţia stomacului.

Mod de administrare:
– Decoct: se pune 1-3 linguriţe de plantă uscată într-o cană cu apă, care se fierbe 10-15 min. Se bea de trei ori pe zi.

– Tinctura: 2-4 ml de tinctură de trei ori pe zi.

Precauții și contraindicații
Nu prezintă riscuri de toxicitate decât la depăşirea dozelor admise.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here