Tătăneasa – o minune a naturii

1086
tatane8Conţine ulei volatil, alaritaină, mucilagii, substanţe de natură glicogenică, caosolidină şi caosolicină, tanin, colină, asparagină, gumirezine, zaharuri, amidon, cantităţi mici de aicaloizi – simfitocinoglosină, coniferină, substanţe minerale ş.a.
Este folosită ca medicament. În bucătăria fără foc se poate folosi atât rădăcina (sub diferite forme) cât şi frunzele fragede şi florile.
Studiile făcute în ultimele decenii au confirmat în cea mai mare parte ceea ce se ştia din medicina populară despre tătăneasă. S-a stabilit faptul că principiile active ale tătănesei favorizează cicatrizarea şi regenerarea rapidă a pielii şi a mucoaselor, sudarea rapidă a fracturilor, remisia tumorilor maligne şi benigne. Alantoina, considerat actualmente cel mai important principiu activ al tătănesei, are efecte antiinflamatoare, antitumorale şi favorizează rege-nerarea ţesuturilor. Există foarte multe preparate externe (mai ales unguente) pe bază de tătăneasă, folosite pentru tratarea rănilor, tumorilor, nevralgiilor. Vă prezentăm în continuare câteva modalităţi prin care vă puteţi bucura de efectele binefăcătoare pe care această plantă le are asupra sănătăţii organismului:

SALATĂ CU RĂDĂCINI DE TĂTĂNEASĂ (I)
Ingrediente: 50 g rădăcină de tătăneasă, 1 ceapă mare de apă, 1 legătură de hasmaţuchi, 4-5 foi de varză murată, 1 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 50 ml ulei, 1 felie de ţelină.
Preparare: Rădăcina bine spălată (rasă uşor de coajă subţire), se taie felioare cât se poate de subţiri, se amestecă cu ceapa tăiată, ţelina rasă, varza murată (stoarsă, nu se spală şi nu se ţine în apă) tăiată fideluţă, pulberile şi uleiul, iar deasupra verdeaţa tăiată mărunt.
SALATĂ CU RĂDĂCINI DE TĂTĂNEASĂ (II)
Se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, în afară de varza murată care se înlocuieşte cu napi muraţi raşi, odată cu ţelina, la care se adaugă şi morcov ras.
PASTĂ CU FRUNZE DE TĂTĂNEASĂ
Ingrediente: 200 g frunze fragede de tătăneasă, 1 ceapa mare de apă, 3-4 foi de varză dulce, 3-4 foi de varză murată, 1 felie de ţelină, 50 ml ulei, 1/4 linguriţă pulbere de plante aromatice şi condimentare, 1/2 linguriţă pulbere de alge, 200 g unt, tărâţe, 1 legătură de mărar cu cimbru.
Preparare: Toate ingredientele se mărunţesc fin (manual sau mecanic), se amestecă cu pulberile, untul frecat spumă şi tărâţe (cât cuprinde). Pasta obţinută se aşează pe farfurie, se tasează şi se ornează după gust.
PASTĂ CU FRUNZE DE TĂTĂNEASĂ ŞI ROŞII
Se prepară ca la reţeta precedentă, folosind aceleaşi ingrediente, adăugând în plus 2 linguri pastă de roşii crude.
Sorin MILCU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.