Tatăl unui minor din Mătăsari nu și-a mai văzut copilul de un an de zile! Patru plângeri penale pentru fosta soție, nicio soluție

11832

Un bărbat din Drăgotești, sat Corobăi, a divorțat de soție în 2019, iar copilul celor doi, acum în vârstă de cinci ani, a rămas în grija mamei, care locuiește la Mătăsari. Deși ambii părinți au custodie comună asupra minorului, iar tatăl a obținut în vara anului trecut posibilitatea de a-și vizita copilul și a-l lua la domiciliul său de două ori pe lună, acest fapt a fost ignorat de fosta nevastă. Șocant este că, deși există o hotărâre definitivă în acest sens a Tribunalului Gorj, de un an de zile, tatăl nu și-a văzut fiul căruia îi plătește, lunar, pensie alimentară. Deși părintele s-a adresat Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru cu patru plângeri penale la adresa fostei partenere de viață, pe motiv că acesta nu respectă hotărârea judecătorească și ține abuziv copilul la distanță de tatăl său, acesta nu a avut niciun câștig de cauză.

Adrian Constantin Ciortan are 39 de ani și lucrează la Primăria Drăgotești. Acesta a fost căsătorit, din anul 2016 până în 2018, cu Elena Florida, fostă suplinitoare la școala din Drăgotești. Din căsătorie a rezultat un băiețel, în vârstă acum de 5 ani.
La solicitarea bărbatului, s-a pronunțat divorțul dintre cei doi, acesta fiind clarificat la instanță fără incidente, tatăl fiind de acord ca fiul să rămână la mamă. Lucrurile se complică însă în vara anului trecut, când părintele cere program de vizitare al minorului și petrecere a timpului liber, de două ori pe lună, cu acesta. Ciortan susține că își dorește ca fiul său, care locuiește cu mama la Mătăsari, să cunoască și familia tatălui. Acest lucru nu este însă posibil, deși pare absurd.
Astfel, deși având hotărârea definitivă, tatăl se prezintă la domiciliul minorului pentru a-l vizita și a-l duce acasă la el, acestuia îi este interzis să intre în contact cu copilul. Deși apelează la poliție și la DGASPC pentru a i se respecta acest drept, părintele ajunge să fie chiar amendat pentru că insistă să se respecte hotărârea judecătorească.
În atare condiții, omul se adresează Parchetului de pe lângă Judecătoria Motru cu patru plângeri penale la adresa fostei soții, pe motiv că acesta îngrădește drepturile minorului, părinții având custodie comună, dar și drepturile sale ca și reclamant. Deoarece procurorii nu fac nimic, un an de zile, omul insistă să întrebe în ce stadiu se află anchetele. Primește însă doar un răspuns politicos, transmițându-i-se de la PJ Motru că cele patru dosare sunt în lucru.
În atare condiții, tatăl minorului nu mai știe cum să rezolve situația.
,,Poliția nu mă ajută, Protecția Copilului mă ignoră, procurorii nu fac nimic timp de un an de zile, nu mai știu ce să fac! Unde să mă mai adresez în acest stat, în care o hotărâre judecătorească este tratată ca hârtia igienică de autoritățile statului. Unde sunt cei care trebuie să supravegheze respectarea dreptului minorului și custodia comună? Unde sunt polițiștii care trebuie să impună fostei soții să respecte litera legii? Un singur polițist, agentul Găvănescu, a intervenit și mi-a facilitat accesul la copil în fața blocului mamei. Acesta a fost mutat la alt post de politie, după ce s-a ales cu reclamații pentru că m-a ajutat. Nu îmi rămâne decât să îmi pun o pancartă de gât și să intru în grevă foamei, fie în fața Parchetului Motru, care nu a făcut nimic cu plângerile mele, fie în fața Tribunalului, pentru a arăta că o hotărâre judecătorească este zero pentru autorități, fie în fața Prefecturii, pentru a arăta că legalitatea în acest județ este doar un slogan”, a declarat Adrian Ciortan. Părintele spune că mai are o șansă prin deschiderea unui nou proces împotriva fostei soții, legat de nerespectarea hotărârii judecătorești, fie procurorul de caz va decide că reclamantul are dreptate, iar femeia va răspunde penal pentru nerespectarea legii și încredințarea minorului către tata conform programului stabilit de instanță. ,,M-am săturat, pierd bani, timp și copilul, care se îndepărtează de mine, urmare a faptului că nu mă vede. Instituțiile statului, în loc să faciliteze și să strângă legătura dintre mine și copil, o degradează și creează o prăpastie între minor și tatăl său”, a mai declarat acesta. Poate că autoritățile trebuie să ia în calcul și starea materială a mamei copilului, care, potrivit fostului soț, nu ar avea loc de muncă. Practic, mama și fiul trăiesc din cei 300 de lei pensie alimentară și din alocația minorului. Situația ridicată de acest părinte este una din zecile de acest fel înregistrate la nivelul județului, fără soluții din partea autorităților și pline de amărăciune pentru cei implicați afectiv în rezolvarea pe alte căi ale acestora.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here