Tariful la apă, majorat în 2012

457

aparegio (3)Din vara anului 2012, facturile la apă ale târgujienilor vor creşte, lucru anunţat deja de Aparegio, o noutate fiind reprezentată însă de cauza acestei scumpiri. Astfel, potrivit conducerii Aparegio, creşterea tarifului, motivată iniţial prin lucrările de modernizare a rețelelor de alimentare cu apă, ar avea drept scop şi determinarea târgujienilor să reducă consumul de apă.

Iniţial, creşterea tarifului la apă practicat la nivelul municipiului Târgu-Jiu a fost motivată de furnizorul Aparegio prin respectarea angajamentelor asumate în cadrul unui proiect cu finanţare europeană de modernizare a reţelelor de alimentare cu apă. „Odată cu finanţarea de comunitatea europeană a proiectului major de extindere şi reabilitarea a sistemelor de alimentare cu apă s-au stabilit şi o serie de constrângeri. Pentru siguranţa implementării proiectului respectiv, pentru siguranţa atingerii indicatorilor care s-au stabilit, şi anume ca la sfârşitul acestui proiect să se poată crea acces la reţeaua de alimentare cu apă la 100% din populaţia din zona deservită. Tarifele au un plan de creştere pe durata implementării proiectului respectiv. Astfel că la sfârşitul implementării, e vorba de 2013, tariful pe 1 mc de apă consumată, canalizată şi epurată să ajungă la 4,25 RON + TVA. În fiecare an, pe perioada implementării proiectului, la data de 1 iulie se vor schimba tarifele în aşa fel încât preţurile curente din 2006, corectate cu rata reală a inflaţiei, să dea tariful real”, explica Ion Popescu, directorul Aparegio, în cadrul şedinţei de dialog social din luna octombrie. Ieri însă, acesta a oferit încă un motiv pentru aceste scumpiri. Astfel, potrivit conducerii Aparegio, creşterea tarifelor ar avea drept scop şi determinarea târgujienilor de a economisi apa. „Cetăţeanul trebuie să fie descurajat să risipească, deci să consume atât cât are nevoie, fără să risipească. La noi toată lumea pune furtunul, îi dă drumul în grădină, că nu-i interesează dacă apa e degeaba sau e ieftină. Trebuie încurajată această economisire a apei, fiecare trebuie să consume atât cât are nevoie şi cât îl ţine buzunarul. Este una din pârghiile de a economisi apa. Apa o să fie din ce în ce mai puţină, mă refer la nivel global. Intrând în Uniunea Europeană, în momentul în care s-a făcut o determinare statistică, la Târgu-Jiu consumul de apă pe cap de locuitor era de 270 de litri pe om şi zi, asta nu pentru că ar fi consumat efectiv o persoană 270 de litri. Prin investiţiile care se vor realiza, acest consum trebuie să scadă la 110 litri pe om şi zi”, a explicat Ion Popescu. Acesta a declarat că preţul la apă nu va creşte până în luna iulie când, dacă vor fi condiţii, se va trece la un tarif unic pe toate localităţile din aria operatorului Aparegio.

Ion Popescu: „Prin contorizare se elimină risipa”

Directorul Aparegio a menţionat şi faptul procesul de contorizare va avea un rol important în scăderea consumului de apă la nivelul municipiului. În momentul de faţă, procesul de contorizare a ajuns la un procent de aproximativ 85%, numai în această vară fiind montate peste 1000 de contoare. „Referitor la procesul de contorizare, în momentul de faţă suntem pe la 83 – 85% per global. Anul trecut vă spuneam că suntem la 100% pe asociaţiile de proprietari, eram pe la 70 şi ceva la sută la gospodăriile individuale şi la 70% la agenţii economici. În această vară s-au montat 1300 de contoare la gospodăriile populaţiei. Mai sunt gospodării necontorizate, în special pe zonele centrale. Nu va scădea preţul la apă când se vor contoriza toate gospodăriile, va scădea cantitatea de apă care se consumă în oraş. Prin contorizare se elimină risipa”, a declarat Ion Popescu. Dacă majorarea tarifului la apă va avea efectul scontat rămâne de văzut, mai ales că în această vară cetăţenii au avut de suferit din cauza presiunii scăzute a apei, provocată de secetă, dar şi de faptul că oamenii au continuat să risipească apa.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here