Tarifele poliţelor RCA se modifică

297

În acest an se modifică tarifele de referință ale polițelor de asigurare de răspundere civilă auto RCA, astfel că unii șoferi vor fi obligați să plătească mai mult pentru asigurarea auto, întrucât calculele vor fi realizate după coordonate noi, în funcție de clasele bonus-malus.

„Bonusul“ acordat șoferilor, la plata RCA, reprezintă reducerea pe care o pot obţine şoferii cu un istoric bun (fără accidente) faţă de aceste tarife, iar „malusul“ este majorarea ce se poate aplica tarifelor de referinţă, în cazul şoferilor cu istoric rău (cu accidente). „Pentru ultimii cinci ani, am avut trei sisteme de bonus-malus. Unul cu bonus de 14 (reducere de 30%) şi malus de 8 (cu penalizări de 200%), urmat de un alt sistem în care aveam bonus de 32%, partea din ordonanţa de guvern prin care s-au şi plafonat tarifele de referinţă, iar în prezent avem un alt sistem, cu opt clase de bonus (reduceri până la 50%) şi opt clase de malus (penalizări de până la 180%). Acestea influenţează tarifele, pentru că apare un factor de corecţie determinat de nevoia de a creşte rezervele tehnice sau de a avea în vedere cu cât la sută vei fi bonusat pentru un anumit număr de evenimente şi clasa de bonus în care te afli. Consumatorul care are în proprietate mai multe autovehicule va avea clasa de bonus cea mai favorabilă“, a explicat Cornel Coca-Constantinescu, vicepreședintele ASF, pentru Mediafax.

Se încearcă, astfel, încurajarea adoptării unui comportament adecvat în trafic, ca oamenii să primească discounturi, să fie bonusaţi şi, desigur, cei care migrează în zona de malusare, care au accidente sau un comportament inadecvat, să fie determinaţi să migreze spre zona cealaltă, de bonus.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here