Târgul de miei din Târgu-Jiu se va deschide luni

282

În aceste zile, zona Litovoi din municipiul Târgu-Jiu, unde vor fi sacrificaţi mii de miei pentru masa de Paşte a gorjenilor, este pregătită pentru sosirea comercianţilor. Târgul de miei din Piaţa Litovoi se va deschide după Florii.

Pregătirile de Paşte sunt în toi la nivelul municipiului Târgu-Jiu. Autorităţile locale au trecut la amenajarea zonei unde, în săptămâna premergătoare Sărbătorilor Pascale, mii de miei vor fi sacrificaţi şi vânduţi celor care vor să pună pe masa festivă drob, friptură de miel ori alte preparate specifice. “În fiecare an organizăm o platformă de sacrificat mieii în zona Litovoi. Am obţinut aprobarea de la Direcţia Sanitar-Veterinară şi începând de luni această platformă va funcţiona. E o platformă împrejmuită cu panouri şi una liberă, pentru sacrificare şi pentru prezentare în vederea vânzării. Producătorii se prezintă în zona Litovoi cu mijloace de transport în care ţin miei, sunt luaţi în baza de date şi verificate documentele de provenienţă şi starea de sănătate a animalelor, iar personalul Edilitara taxează”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul Edilitara SA.
Activitatea de sacrificare a mieilor din zona Litovoi va fi atent monitorizată de doi medici veterinari, precum şi de echipe ale Edilitara, atenţie maximă acordându-se resturilor provenite de la mieii sacrificaţi. “Taxa pentru fiecare miel sacrificat va fi de 6,9 lei. Vânzătorul intră cu mielul în acea zonă de sacrificare, care se face prin asomare, apoi este jupuit, pregătit şi dus în zona de vânzare. Avem apă curentă, curent electric, multe europubele pentru a prelua şi viscerele şi pieile. Într-un container special, fierea este colectată pentru că e o substanţă toxică. Cumpărătorii care vin au şi acces auto şi pietonal, vor exista şi zone de parcare. (…) În fiecare seară zona se igienizează, în aşa fel încât să spălăm toată zona pentru ca a doua zi să reluăm activitatea. Totul va fi monitorizat de DSV, vor fi în permanenţă doi medici, avem sprijinul Poliţiei Locale şi Municipale”, a adăgat şeful Edilitara.
Reprezentanţii municipalităţii se aşteaptă ca în Piaţa Litovoi să fie prezenţi săptămâna viitoare cu miei expuşi spre sacrificare şi vânzare 20-30 de crescători.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here