Târgujienii vor plăti bani mai mulţi pentru cumpărarea ANL-urilor

271

Chiriaşii târgujieni din blocurile de locuinţe de tip ANL vor plăti, anul acesta, un preţ mai mare dacă vor opta să-şi cumpere apartamentele ori garsonierele în care locuiesc. În prezent, în municipiul Târgu-Jiu sunt ridicate 15 blocuri ANL, iar lucrările la alte două blocuri de locuinţe pentru tineri vor fi demarate în perioada următoare.

Coeficientul care permite calcularea valorii de vânzare a locuinţelor construite de Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL), valabil pentru anul 2015, a fost stabilită printr-un act normativ publicat săptămâna trecută. Valoarea de înlocuire pe metru pătrat valabilă în anul 2015, este de 1.691,29 lei/mp inclusiv TVA şi a fost stabilită prin Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice nr. 373/2015, publicat în Monitorul Oficial nr. 568, din 29 iulie 2015. Anul trecut, valoarea de înlocuire pe metru pătrat a fost de 328 euro/mp inclusiv TVA.
Pentru stabilirea preţului final de vânzare a locuinţei, la valoarea de înlocuire pe metru pătrat se adaugă comisionul de până la 1% al unităţii prin care se efectuează vânzarea, pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară efectuate de către primării, care, de altfel, au competenţele legale în stabilirea preţului şi în vânzarea locuinţelor către chiriaşi.

170 de locuinţe se pot vinde la Târgu-Jiu
Potrivit ultimului raport publicat de Agenţia Naţională de Locuinţe în urmă cu aproape o lună de zile, în lista localităţilor unde autorităţile administraţiei publice locale au întocmit documentaţiile necesare demarării procedurii de vânzare a locuinţelor construite de către ANL prin programul de construcţii locuinţe pentru tineri, destinate închirierii, se află şi municipiul Târgu-Jiu.
Autorităţile locale de aici au primit undă verde pentru vânzarea a 170 de unităţi locative: 50 din zona Plopilor, 25 din Săvineşti, 20 din zona Dacia şi alte 50 de pe strada Lotrului.

67 de solicitări pentru cumpărare
Conform purtătorului de cuvânt al Primăriei Târgu-Jiu, în prezent, la nivelul municipiului există 429 de chiriaşi în blocurile de locuinţe de tip ANL. “Avem 15 blocuri ANL în Târgu-Jiu: pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu – 25 locuinţe, două blocuri pe strada Hidrocentralei cu 50 de locuinţe în total, un bloc cu 25 de locuinţe pe strada Săvineşti, pe Aleea Teilor un bloc cu 25 locuinţe, pe Aleea Plopilor avem trei blocuri a câte 25 de locuinţe fiecare, pe Aleea Lucian Blaga avem două blocuri de tip ANL a câte 40 de locuinţe fiecare, pe Lt. Col. D. Petrescu avem trei blocuri a câte 25 de locuinţe, pe strada Nichita Stănescu sunt două blocuri a câte 40 de locuinţe”, a declarat Lavinia Truşcă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Târgu-Jiu.
De când legislaţia a permis cumpărarea locuinţelor de către chiriaşi din blocurile ANL, la nivelul municipiului Târgu-Jiu s-au vândut un număr de şase astfel de locuinţe, toate în blocul de pe Bulevardul Ecaterina Teodoroiu. De asemenea, la sediul Primăriei Târgu-Jiu au fost primite din partea chiriaşilor un număr de 67 de solicitări pentru cumpărare, acestea fiind în prezent în perioada de analiză.
Noi blocuri vor fi ridicate în cartierul Narciselor acolo unde municipalitatea va demara lucrările pentru construcţia a două blocuri de locuinţe pentru tineri de tip ANL.
Acestora li se vor mai adăuga anul viitor încă patru blocuri cu locuinţe destinate tinerilor.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here