Târgujienii, rugaţi să-şi verifice valabilitatea actelor de identitate

178

Dan Laurentiu iscrReprezentanţii Primăriei Municipiului Târgu-Jiu solicită cetăţenilor să-şi verifice valabilitatea documentelor de identitate, astfel încât să nu aibă surpriza de a pleca în concediu cu actele expirate. Directorul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu a declarat că s-au luat toate măsurile pentru ca solicitările venite din partea cetăţenilor, pe perioada verii, să fie soluţionate la timp. Costurile pentru eliberarea actelor de identitate au rămas neschimbate de trei ani.

În perioada sezonului estival, angajaţii Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu au, în medie, cu 20 – 30 de solicitări în plus faţă de o perioadă normală a anului. Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, conducerea DCLEP Târgu-Jiu a luat toate măsurile necesare, astfel încât solicitările să fie soluţionate cu promptitudine.

Precauţie înaintea vacanţelor

În întâmpinarea vacanţei, reprezentanţii DPCLEP Târgu-Jiu fac un apel către târgujieni, sfătuindu-i să-şi verifice valabilitatea documentelor de identitate. „Înaintea vacanţelor, transmitem un mesaj ca toţi cetăţenii să-şi verifice valabilitatea actelor de identitate, astfel încât să nu fie puşi în ipostaza de a pleca în concediu constatând că au actele de identitate expirate. În conformitate cu prevederile legale, la noi nu există regim de urgenţă pentru eliberarea actelor de identitate. Conform Ordonanţei de Guvern 97/2005, termenul de soluţionare pentru eliberarea actului de identitate este de 30 de zile, acest termen putând fi prelungit cu până la maxim 15 zile. Noi încercăm să venim în întâmpinarea tuturor cetăţenilor, să soluţionăm aceste cereri într-un interval de 7-10 zile. Tocmai de aceea, rugămintea noastră este ca cetăţenii să-şi verifice actele de identitate, să se prezinte din timp la Serviciul de Evidenţa Populaţiei”, a menţionat Laurenţiu Dan, directorul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu. Potrivit aceleiaşi surse, angajaţii DPCLEP au un grafic de lucru pentru perioada concediilor: „noi, ca de fiecare dată, pentru această perioadă de concedii, ne-am făcut un grafic, ne-am adaptat astfel încât să avem suficienţi lucrători în permanenţă la birou, tocmai pentru a face faţă la solicitări, atât din partea cetăţenilor care se află în România şi urmează să plece în concediu şi au actele de identitate expirate, cât şi pentru cei care vin din străinătate; se ştie, în general, în perioada sfârşit de iulie – început de august vin foarte mulţi cetăţeni care lucrează în exterior şi, în această perioadă, profită de sejurul petrecut pe teritoriul României pentru a-şi reînnoi actele de identitate”.

Documente şi taxe pentru eliberarea actelor de identitate

În privinţa documentelor necesare eliberării actelor de identitate, directorul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu spune că acestea „nu sunt foarte multe; sunt, ca de obicei, actele de stare civilă, însemnând: certificat de naştere, certificat de căsătorie, hotărâre de divorţ sau certificat de divorţ – dacă este pe cale amiabilă, sau certificat de deces, în funcţie de statutul persoanei: necăsătorit, căsătorit, divorţat sau văduv. În cazul în care persoana are copii minori, este nevoie şi de certificatele lor de naştere şi actul prin care face dovada adresei de domiciliu. Nu sunt foarte multe documente pe care cetăţenii trebuie să le aducă la noi”. De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că taxele sunt neschimbate. „Taxele au rămas la acelaşi nivel de trei ani încoace, respectiv 7 lei pentru cartea de identitate, iar 1 leu – contravaloarea cărţii de identitate provizorie; ambele se taxează cu un timbru fiscal de 4 lei. La fel, tot de trei ani, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, aceste taxe se pot achita la sediul nostru, astfel încât ei să nu se mai plimbe pe la diverse instituţii”, a precizat Laurenţiu Dan, directorul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu.

DPCLEP Târgu-Jiu are site

Directorul Direcţiei Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor Târgu-Jiu a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă că pentru a veni în sprijinul cetăţenilor a fost creat un site al DPCLEP. „Pentru a veni în întâmpinarea cetăţenilor am construit un site al Direcţiei de Evidenţa Persoanelor: www.evidentapersoanelortgjiu.ro. Este un site de pe care cetăţenii pot să afle toate informaţiile necesare şi pot să descarce toate formularele şi documentele pentru eliberarea unui act de identitate sau pentru înscrierea unui act de stare civilă”, confirmă Laurenţiu Dan.

Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here