Târgujienii îşi pot cumpăra miei din Piaţa Litovoi

207

Municipalitatea a făcut pregătirile necesare pentru comercializare şi sacrificarea mieilor cu ocazia sărbătorilor pascale din acest an. Ca de fiecare dată, această activitate se va desfăşura în zona Litovoi, pe o platformă special amenajată, sub supravegherea specialiştilor sanitar-veterinari. Mieii vor fi comercializaţi începând de mâine.

Gorjenii care ţin să păstreze tradiţia şi să pună pe masa de Paşti carne de miel, vor avea posibilitatea de a cumpăra miei din Piaţa Litovoi. Autorităţile locale s-au ocupat şi în acest an de amenajarea spaţiului de sacrificare şi comercializare a acestor animale. „În fiecare an am amenajat în zona Litovoi o platformă specială astfel încât sacrificarea mieilor să fie agreată şi aprobată de Direcţia Sanitar – Veterinară. Venim atât în sprijinul cetăţenilor, cât şi a crescătorilor de animale care doresc să sacrifice miei de Paşti. Cetăţenii au posibilitatea de a-şi alege un miel viu, care va fi sacrificat ulterior în condiţii optime. Din experienţa anilor trecuţi, comercializarea mieilor începe cam de mircuri. Vin producători din tot judeţul Gorj şi nu numai sperăm ca oferta să fie bogată şi preţul să fie avantajos, astfel încât cumpărătorii să fie mulţumiţi”, a declarat Alexandru Zaharia, directorul SC EDILITARA PUBLIC Târgu-Jiu.
IMG_4393Platforma pe care se comercializează şi se sacrifică miei are aproximativ 150-200 metri pătraţi şi este special împrejmuită astfel încât cetăţenii să nu aibă acces la sacrificare. Zona este prevăzută cu apă curentă şi cu spaţii de depozitare.

Reguli impuse crescătorilor de animale
Potrivit directorului Alexandru Zaharia, cei care doresc să comercializeze miei de Paşti sunt obligaţi să prezinte documente de provenienţă a animalelor şi actele sanitar-veterinare specifice. „Crescătorii de animale trebuie să vină IMG_4405cu documente de provenienţă a mieilor, cât şi cu documente sanitar-veterinare de pe raza unităţii teritoriale de care aparţine. În zona de sacrificare nu au voie decât producătorii care sacrifică, personalul de la Edilitara, medicii veterinari. Întreaga activitate este coordonată de Direcţia Sanitar – Veterinară”, a menţionat directorul societăţii EDILITARA.
Cel mai probabil, ca de fiecare dată, vânzări însemnate se vor face în ultimele zile înainte pe Paşti. Se estimează că vor fi sacrificate aproximativ 4-5 mii de animale.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here