Târgujienii au liber la solicitarea subvenţiilor la încălzire

159

subventiiDe ieri şi până pe data de 25 octombrie, cetăţenii municipiului Târgu-Jiu îşi pot depune cererile pentru subvenţia acordată la încălzirea pe gaze pentru sezonul de iarnă 2011/2012 la cele patru cluburi de vârstnici din oraş, dar şi la Sala Polivalentă, acolo unde se vor primi în special cererile pentru ajutoare la încălzirea cu lemne.

Alina Toader, director adjunct al Direcţiei Publice de Protecţie Socială (DPPS) Târgu-Jiu spune că la cele cinci locaţii de primire a cererilor s-au dus 10.000 de formulare, număr asemănător cu numărul subvenţiilor acordate anul trecut la nivelul municipiului. “Formularele de cereri seamănă cu cele din anii precedenţi. Cetăţenii ştiu că trebuie să aibă până la 615 lei venit pe membru de familie, să cunoască acele bunuri care nu dau voie cetăţenilor sau exceptează posibilitatea de a obţine ajutorul. Am afişat la punctele de primire tranşele de venituri şi lista cu bunurile şi programul de primire, precum şi documentele care trebuie să însoţească acele cereri. În plus, programul este până la ora 18:00 de luni până vineri, şi sâmbătă şi duminica până la ora 14:00”, a declarat Toader.

Cetăţenii, îndrumaţi la completare

Reprezentanta DPPS Târgu-Jiu, a transmis cetăţenilor faptul că angajaţii Direcţiei nu pot să completeze cererile în numele titularilor, ci doar pot să ofere sprijin în completarea lor. “Aş vrea să înţeleagă că noi nu avem voie să le completăm pentru că reprezintă o declaraţie pe propria răspundere, iar noi doar putem să-i îndrumăm cum să le completeze. Aş vrea să fac un apel şi la cetăţeni să aibă răbdare pentru că vor fi ajutaţi toţi aceia care nu se descurcă. Pentru cei care folosesc ca sistem de încălzire gazele, cerem şi o factură de gaze pentru că pe respectiva este trecut codul de client care trebuie înscris şi în cererea de acordare a ajutorului. Pentru a le veni în sprijin celor care nu pot pune la dispoziţie un document din care să rezulte că sunt proprietari, Serviciul Agricol din cadrul Primăriei va elibera o adeverinţă prin care să ateste faptul că acea persoană este cea care a declarat că este proprietarul locuinţei de la adresa pentru care a solicitat această subvenţie”, a precizat Alina Toader. De asemenea, alături de cererea şi declaraţia pe propria răspundere, solicitanţii trebuie să ataşeze şi copii după cărţile de identitate, actele de stare civilă, dar şi cele referitoare la veniturile pe care membrii familiei le-au realizat în luna precedentă, factura de gaze, certificatul agricol dacă locuiesc la casă, ori actele spaţiului locativ pentru cei care locuiesc la bloc.

6.000 de anchete

La 60% dintre solicitanţii de subvenţii pentru încălzire, angajaţii DPPS Târgu-Jiu vor fi nevoiţi să efectueze anchete sociale, estimându-se efectuarea a aproape 6.000 de astfel de anchete până la sfârşitul sezonului. Lista cu familiile unde se vor face anchetele va fi înaintată de către Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, şi vor fi efectuate pe teren, la domiciliul familiei care a solicitat ajutorul. Dacă se constată că au declarat altceva vom fi nevoiţi să sesizăm organele de cercetare penală şi nu ne dorim să ajungem aici.

Solicitări în orice lună

“În situaţia în care o familie se încadrează ca situaţie economică şi venituri, şi pe parcursul sezonului rece, deci până în martie, poate să solicite acordarea acestor ajutoare. Dacă solicită ajutorul şi face cererea şi o înregistrează până în data de 20 ale lunii se acordă inclusiv pentru luna cu care a solicitat, iar după data de 20 se acordă ajutorul începând cu luna viitoare. Tranşele sunt aceleaşi ca şi venituri, dar la fel este şi valoarea ajutorului. Este important ca cetăţenii să ştie că adresa din actul de identitate trebuie să corespundă cu adresa pentru care se solicită acordarea ajutorului”, a mai spus directoarea adjunctă a DPPS Târgu-Jiu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here