Târgujian internat la Buziaş, revenit în familie

186

centrul buziasLa Centrul de Reeducare de la Buziaş sunt internaţi trei minori din judeţul Gorj pentru diverse acte infracţionale. Unul dintre aceştia a primit permisiunea să se deplaseze la Târgu-Jiu, pentru a sta alături de părinţi vreme de o lună.

Un minor târgujian internat acum un an şi jumătate, alături de alţi doi minori, unul din Târgu-Jiu şi un altul din Turcineşti, a primit permisiunea de a petrece o lună de zile la domiciliu, alături de părinţi. Cei trei au fost internaţi în aceeaşi perioadă deoarece săvârşiseră aceeaşi infracţiune: furt. Valeriu P. va împlini 18 ani în luna octombrie şi atunci va putea părăsi Centrul de Reeducare Buziaş, datorită bunului său comportament. Tot pentru faptul că s-a ocupat de şcoală şi a participat la acţiunile desfăşurate în cadrul centrului, Valeriu a mai fost o dată învoit, de Paşti, când a stat de sărbători alături de părinţi. „Copilul stă la Târgu-Jiu de la 1 iulie până la 30 iulie, când se va întoarce înapoi la Buziaş şi va fi pus în libertate în doar câteva luni. Un alt tânăr din Târgu-Jiu va împlini şi el curând vârsta majoratului însă nu se ştie dacă va fi luat acasă deoarece mama sa lucrează în străinătate”, a declarat Lavinia Soloţchi, purtător de cuvânt al Centrului de Reeducare Buziaş.

Celălalt minor gorjean, M.M., este din Turcineşti şi nu se ştie când va fi pus în libertate deoarece are probleme de comportament nedorind să participe la activităţi şi să se integreze alături de ceilalţi tineri internaţi.

Excursii pentru copii

Pentru cei internaţi, conducerea Centrului de Reeducare Buziaş, în colaborare cu parteneri din comunitate, organizează pe toată perioada vacanţei de vară, o serie de excursii şi tabere, recompensând în acest mod, asistaţii care au obţinut rezultate deosebite la învăţătură şi comportament în anul şcolar 2009/2010. „Bilanţul succint al activităţilor derulate de către minorii internaţi în Centru, în anul şcolar încheiat, reliefează un rezultat mulţumitor având în vedere nivelul general scăzut al cunoştinţelor acumulate în libertate dar şi fluctuaţia minorilor pe parcursul internării în Centrul de Reeducare”, a precizat purtătoarea de cuvânt.

Consiliul Profesoral a hotărât recompensarea a patru dintre minorii internaţi, cu un comportament exemplar de-a lungul anului, prin învoirea în familie în perioada 1.07.- 31.07.2010. Tot la finalul anului şcolar, au fost discutaţi în Consiliul Profesoral un număr de 22 de minori pentru punerea în libertate înainte de împlinirea vârstei de 18 ani. Pentru a fi propuşi spre liberare instanţelor de judecată, minorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: să finalizeze un an şcolar în cadrul şcolii din Centrul de Reeducare, să parcurgă programele educaţionale derulate, să dea dovezi temeinice de îndreptare (respectarea Regulamentului de Ordine Interioară, absenţa hotărârilor de sancţionare) şi să aibă relaţii bune cu familia. „Din cei 22 de minori discutaţi, Consiliul Profesoral a decis să înainteze instanţei propunerea de liberare pentru trei minori”, a mai spus Lavinia Soloţchi.

Izabella MOLNAR

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here