Târg Alternativ de Carte, la Târgu-Jiu

298

nora-iugaBiblioteca Judeţeană „Christian Tell” din Târgu-Jiu va fi gazda Târgului Alternativ de Carte. Ediţia inaugurală a acestuia a avut loc în perioada 28-30 mai, la Bucureşti şi face parte din programul “Literatura română scrie pe mine”. De data aceasta, la Târgu-Jiu, una dintre “vedetele” târgului va fi Nora Iuga, poetă, prozatoare şi traducătoare, urmând a fi protagonista unor proiecţii video.

“Târgul Alternativ de Carte este un cinema literar, un studio de carte şi un salon pentru lecturi şi lansări, ce îmbină caracteristicile unui târg clasic cu cele ale unui festival multimedia”, a declarat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene “Christian Tell” din Târgu-Jiu. Evenimentul va începe de la ora 13.00, în sala de lectură. Prima ediţie a Târgului Alternativ de Carte a fost organizată de către Uniunea Scriitorilor din România, cu sprijinul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti, între 28 şi 30 mai, pe Calea Victoriei nr. 115. A doua ediţie va avea loc în toamna acestui an. “Întâlnirea de la Târgu-Jiu va include lecturi, lansări și proiecții video cu Nora Iuga, poetă, prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor din România şi scriitorii Dumitru Bădița și Oana Cătălina Ninu”, a mai spus Bratu.

Nora Iuga este pseudonimul literar al Eleonorei Almosnino, născută la data de 4 ianuarie 1931, în Bucureşti. Poetă româncă, romancieră şi traducătoare din limbile germană şi suedeză. Este soţia poetului George Almosnino şi mama balerinului Tiberiu Almosnino. Licenţiată a Facultăţii de Filologie, specializarea Germanistică, Universitatea din Bucureşti (1953), i-a avut ca profesori pe Tudor Vianu şi George Călinescu. Profesoară de limba germană între 1954 şi 1955. Lucrează ca bibliograf la Biblioteca Centrală de stat, în perioada 1955-1969. Din 1969 până în 1977, a fost redactor la Editura Enciclopedică. Ziaristă la ziarele de limba germană „Neuer Weg” şi „Volk und Kultur” (1977-1986). Din 1971 este membră a Uniunii Scriitorilor din România şi membră PEN-Club. Din anul 2000 deţine funcţii de conducere în Uniunea Scriitorilor: secretară a Secţiei de Poezie (iniţiatoarea Cenaclului Uniunii Scriitorilor „Gellu Naum”) în perioada 1999 – 2002, membră în Consiliul de conducere a Uniunii Scriitorilor în 2002, membră în Biroul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti în 2002. Din 1985 este scriitoare profesionistă. Face lecturi publice în străinătate şi primeşte numeroase burse. A început să scrie versuri în clasa a două la Institutul Catolic. De-a lungul vremii a fost distinsă cu multe premii, inclusive de la Uniunea Scriitorilor din România la toate cele trei secţiuni existente: poezie, proză şi traducere.

Dorina Cioplea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here