Taraful Gorjului a smuls aplauze la Viena de la sute de persoane

450

viena 2Week-end-ul trecut, Viorel Gârbaciu, directorul Şcolii Populare de Artă (ŞPA) Târgu-Jiu, alături de membrii Tarafului Gorjului au fost prezenţi la Viena la cea de-a IX-a ediţie a Forumului Internaţional România. Deşi trebuiau să fie singurii participanţi din ţară, la Viena s-au alăturat şi membrii Grupului Iza din Maramureş.

Zilele trecute s-a încheiat cea de-a IX-a ediţie a Forumului Internaţional România de la Viena, o manifestare ştiinţifică excelentă, organizată de Ambasada României la Viena şi de Institutul Cultural Român din Viena, dar şi de Academia Austriacă de Ştiinţe, respectiv Comisia de Balcanistică şi viena (1)Arhiva Audio-Vizuală ale acestei prestigioase instituţii academice, de Universitatea de Muzică şi Arte din Viena. „În sala Fanny Mendelssohn a acestei universităţi a avut loc evenimentul realizat de Speranţa Rădulescu şi Taraful Gorjului. Membrii Tarafului Gorjului au prezentat un recital de muzică tradiţională românească din zona Gorjului, de un autentic absolut, iar recitalul tarafului a fost intens comentat şi prezentat de prof. dr. Speranţa Rădulescu, profesor asociat la Academia Naţională de Muzică din Bucureşti, expert al Fundaţiei Culturale Alexandru Tzigara-Şamurcaş”, a declarat Viorel Gârbaciu, directorul ŞPA Târgu-Jiu.

Bis de 4 ori

Recitatul prezentat de cei 7 lăutari (Cristi Geacu, Nicolae Bâlteanu, Mărgălina Cidoiu, Florian şi Gabi Enoiu, Adrian Pobirci şi Constantin Argint) a durat mult mai mult peste 90 de minute deşi era programat să fie susţinut 75 de minute dar datorită succesului excepţional, au fost patru bis-uri. „Au mai ieşit de patru ori în aplauzele şi în aclamaţiile publicului, un public format din circa 150 de persoane, în care românii nu au fost mai mult de 40% din spectatori, restul fiind specialişti în etnomuzicologie din partea universităţilor din Austria, Academiei austriece, şi alţi experţi veniţi din Germania şi Elveţia. De la bun început am fost primiţi cu multă căldură, inclusiv de doamna ambasador a României la Viena şi de Institutul Cultural Român din Viena prin persoana dr. Gabriel Kohn. Toţi cei opt am fost prezenţi la şedinţa festivă de deschidere a Forumului care s-a ţinut la Ambasadă, dar şi la cocktail-ul de după manifestare. Am făcut o figură cu adevărat frumoasă şi am zis că ce s-a întâmplat a fost o alternativă la „mâncătorii de lebede”, o altă faţă a românilor şi a României”, a adăugat directorul ŞPA Târgu-Jiu.

Impresii extraordinare

Gabriel Kohn a fost impresionat şi a spus că sarcina finală a sa este să prezinte Institutului Cultural Român de la Bucureşti o evaluare a evenimentului şi că a fost unul excepţional. De asemenea, profesorul Pietsch de la Institutul de Etnomuzicologie din Viena, a scris plin de entuziasm după concert că „ni-ciodată nu a mai auzit o muzică atât de minunată. Băieţii au cântat atât de excelent, nici nu puteam spera mai mult”. „Riscăm să ne numărăm din acest moment printre ambasadorii trimişi de Institutul Cultural Român în lume. La Forum, de la Viena trebuia să fim singurii reprezentanţi ai ţării, dar, în cele din urmă, au ajuns şi Grupul Iza din Maramureş. A fost prima participare a noastră dar cu siguranţă nu şi ultima”, a precizat Viorel Gârbaciu.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here