Tarabe libere, în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu

549

tot piataDin cauza crizei, nici pieţarii nu îşi mai permit să ocupe toate locurile disponibile din Piaţa Centrală Târgu-Jiu. Din cele aproximativ 250 de standuri puse la dispoziţia producătorilor, numai 75% dintre acestea sunt ocupate.

Efectul crizei s-a simţit şi în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu. Nu numai din cauza vânzărilor din ce în ce mai mici, ci şi din cauza comercianţilor care nu mai ocupă standurile la fel ca în anii precedenţi. Explicaţia pieţarilor este simplă; nu îşi permit să dea peste 400 de lei lunar pentru a închiria standurile. „Nu ne convine să dăm atâţia bani pe lună, este mult faţă de vânzările noastre. Mulţi dintre colegii noştri s-au retras. Sincer să fiu, şi mie îmi convine mai mult să dau marfa de acasă”, a spus unul dintre comercianţi.

Peste 65 de locuri libere

Din cele 250 de standuri puse la dispoziţia agenţilor economici, sunt ocupate doar 190, în comparaţie cu ani anteriori când erau ocupate aproape în totalitate. „Piaţa e împărţită în trei sectoare, unul pentru agenţii economici, care au la dispoziţie 128 de tarabe, un sector pentru producătorii particulari, pentru care au fost puse la dispoziţie 114 standuri şi un sector de 6 locuri pentru mici meşteşugari”, a declarat administratorul Pieţei Centrale, Ion Năsărâmbă. Cele mai puţine locuri sunt ocupate de producătorii particulari. Doar jumătate dintre aceştia îşi mai permit să plătească taxa lunară pentru ocuparea standurilor, dintre cele 114 de tarabe disponibile, fiind ocupate doar 60.

Nemulţumiţi de condiţii

Chiar dacă chiria luată lunar pentru ocuparea tarabelor nu a mai crescut, comercianţii se vaită că este şi aşa prea mult. „Sunt mulţi banii pe care îi dau pentru ocuparea tarabei. Mai ales pe timp de iarnă. Atunci nu ai ce să vinzi. Dai banii de pomană. Şi acum cu se sa vin la vânzare? Noi am scăzut preţurile, să scadă şi ei chiria. Măcar să ne ofere condiţii mai bune, că iarna îngheţăm şi noi şi alimentele, iar vara se usucă toate. Măcar pe timpul iernii, când nu e vânzare, să dăm şi noi mai puţin”, spun pieţarii nemulţumiţi.

Întrebat de tariful luat lunar pentru închirierea standurilor, administratorul pieţei, Năsărâmbă Ion, a spus că: „tariful pentru agenţii economici este de 7,10 lei metru pătrat pe zi, deci cum o masă are doi metri pătraţi, se ajunge lunar la o chirie de 429 lei. La producători particulari şi mici meşteşugari, tariful este de 5,6 lei metru pătrat pe zi. Deci ei plătesc pe lună 336 lei.” Pe lângă cele trei mari sectoare ale Pieţei Centrale din Târgu-Jiu, mai sunt câteva standuri pentru ţărani. „În spatele pieţei, mai sunt aproximativ 20 de tarabe la care vin ţăranii. Ei plătesc 2,8 lei pe zi, dar uneori ne e milă să-i luăm şi pe aceştia. Dacă vin la vânzare cu 10 grămezi de urzici, ce să le mai ceri?”, a adăugat administratorul Pieţei.

Ana-Maria Catalinoiu

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here