Ţara, ca un Târg al mărţişoarelor

161

Cu toată vremea câinească, ploi, zăpezi şi zloată, başca vântoasele în preajma sărbătorii de 1 Martie şi cel puţin până la Ziua femeii – 8 Martie, este perioada mărţişoarelor. Prieteni ori neprieteni, mă refer la bărbaţii ţării şi la femeile de prin preajma lor, sunt obligatorii mărţişoarele. Cei dintâi le oferă, iar reprezentantele sexului frumos le primesc şi, uneori, chiar le poartă. Am zis sexul frumos şi m-am ferit de sexul slab.

Cele care sunt atât de gingaşe şi dau viaţă pruncilor, au dovedit studii recente sunt, de fapt, mai puternice decât bărbaţii. Care le cuceresc inimile şi abia apoi trupul. Dar numai când vor Măriile Lor. Şi-aşa se spune în popor că „Nunta-i gata, când vrea fata!”
Strada Victoriei din Târgu-Jiu este un imens furnicar şi, de câteva zile, Târg al mărţişoarelor, în care producătorii fac risipă de imaginaţie, de creaţie şi îşi atrag cumpărătorii cu mult talent. Greu se mai împuşcă leul în ziua de azi. Iar noi suntem obligaţi să ne scormonim în buzunare şi să-l/să-i găsim! Dacă vrem să ne meargă bine. Acum, la anul. Şi „La mulţi ani!” dragelor noastre colege, prietene ori chiar femei!
*
Cine tace, bine face. De cele mai multe ori, un om care nu scoate o vorbuliţă e mai deştept decât unul ce vorbeşte fără el. Este şi cazul Guvernatorului Coloniei numită România, cetăţeanul plin de imunitate, nemeritată, prezidenţială. Ţipă la Relu Fenechiu că ar fi un puşcăriabil de la Transporturi. Dar el, cel „Zeus”, care-a trecut de vreo cinci ori pe la Ministerul Transporturilor, lăsând ţărişoara noastră fără Flotă ce e? Că despre fosta Flotă a României de până-n ‘89 se ştie că a mai rămas doar în Dosarul Flota. Unul ce s-ar putea redeschide odată cu plecarea sa de la Palatul din Dealul Cotrocenilor. Pe care cu toţii o dorim cât mai rapidă.
El, cel „Zeus”, se dă de ceasul morţii şi nu mai poate de grija ţărişoarei. Scrie scrisori pe la Bruxelles, când e la ananghie, cum a fost cazul cu suspendarea de la referendumul din 29 iulie, de mai an. S-a întâmplat, iarăşi, ca a sa Curte Constituţională să aprecieze noul Statut al parlamentarilor ca nefiind constituţional. Ce credeţi că a zis „Zeus”? Englezitul din el s-a şi repezit, aghesmuit ori neaghesmuit cu licoarea Johny Walker, şi a bolborosit ceva de genul: „Yes!” N-a glăsuit mai mult fiind, cică, răcit.
Păi, ştiindu-i comportamentul, nici nu ne aşteptam la altceva. Şi-aşa, cu ceva vreme mai înainte, ne avertizase că noul Statut nu va fi bine primit de curţile occidentale şi nici România în Spaţiul Schengen. Iată că, în loc să facă demersuri înspre binele României, cum spuneam, deşi-i răcit cobză, comite previziuni catastrofice.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here