Tănăsescu: România nu va intra în incapacitate de plată

252
romaniaRomânia nu va intra în incapacitate de plată cât timp are loc o ajustare a contului curent, rezerva BNR este de 28-29 miliarde euro, iar politicile fiscale duc la reducerea deficitului, a declarat reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, în replică la declaraţiile unui fost economist al FMI.

Un fost economist-şef al FMI, Kenneth Rogoff a declarat, pentru cotidianul austriac Der Standard, că mai multe state europene, printre care şi România, riscă să intre în incapacitate de plată, în anii următori, în pofida sprijinului primit de la Fondul Monetar Internaţional (FMI).
„Nu ştiu pe ce analiză s-a bazat fostul economist şef al FMI. Acest lucru este total imposibil. Atâta timp cât are loc o ajustare a contului curent, rezerva BNR este de 28 – 29 miliarde euro, politicile fiscale asigură o diminuare a deficitului, o reducere a dobânzii în mod constant. Analiza sa a fost pripită”, a afirmat Tănăsescu.
La rândul său, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, a spus că România nu are niciun fel de probleme cu plata salariilor, a pensiilor, a obligaţiilor interne sau externe.
„Nu comentez, nu ştiu pe ce se bazează. După calculele noastre, România nu are niciun fel de probleme cu plata salariilor, a pensiilor, a obligaţiilor interne, externe. Nu ştiu pe ce s-a bazat analiza lui.
Suntem bine echilibraţi din punct de vedere al trezoreriei, nu avem probleme de finanţare. Iar cu tranşele de la FMI, Banca Mondială şi Comisia Europeană vom fi în situaţia de a fi stabili în 2010″, a spus Vlădescu.
România are un acord stand-by cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Selecţie realizată de DANIELA SCAFEŞ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here