Tânăra generaţie din Gorj, educată prin Programul Pilot P.A.C.T., cu acţiuni de Promovare a Artei & Culturii Tradiţionale

786

Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Gorj lansează Proiectul de tineret Program Pilot P.A.C.T. cu acţiuni de Promovare a Artei & Culturii Tradiţionale în rândul tinerei generaţii, care îşi propune păstrarea, promovarea şi valorificarea unui întreg repertoriu al Patrimoniului Cultural Imaterial cu intermediul implementării şi dezvoltării Programului Pilot cu acţiuni de Promovare a Artei & Culturii Tradiţionale.

În cadrul programului se vor împărtăşi cultura tradiţională, în egală măsură dezvoltându-şi unele abilităţi a tinerei generaţii, învăţând cum se realizează activităţile de culegere, conservare şi valorificare a tradiţiilor/obiceiurilor/meşteşugurilor/artelor populare şi a tuturor valorilor culturale de patrimoniu, realizând şi creând diverse obiecte/produse/lucrări A.C.T. „Păstrarea artelor populare & culturii tradiţionale este o datorie şi o obligaţie a noastră a tuturor, pentru că în lumea aceasta a globalizării există riscul ca identitatea naţională să se şteargă. Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Gorj face un lucru prodigios promovând şi valorificând un întreg repertoriu al Patrimoniului Cultural Imaterial din România ameninţat de vremurile postmoderne”, se arată în comunicatul transmis de reprezentanţii Fundaţiei Judeţene pentru Tineret Gorj.

Proiectul urmăreşte păstrarea, promovarea şi valorificarea unui întreg repertoriu al Patrimoniului Cultural Imaterial, prin intermediul implementării şi dezvoltării Programului Pilot cu acţiuni de Promovare a Artei & Culturii Tradiţionale – P.A.C.T., program care va fi implementat cu următoarele activităţi din structura proiectului: seminar – Promovarea diversităţii “Întâlniri cu… tradiţia”, realizat în scopul susţinerii active şi permanente a G.T. în domeniu; activitate cultural-artistică – Expoziţia “Promovarea Artei & Culturii Tradiţionale – P.A.C.T.” (dezvoltarea interesului faţă de cultura tradiţională); program cultural-artistic rezultat al activităţilor creative de realizare diverse lucrări A.C.T (exemplu orientativ: de recondiţionare a materialelor cu specific popular, confecţionare lucrări de artă plastică şi decorativă); expoziţia P.A.C.T. rezultat al programului cultural-artistic cu activităţi creative de realizare diverse lucrări A.C.T concepute cu abordări inovative de G.T.; stagiu – schimb de experienţă intercultural – „Diferiţi, dar împreună”, implementat pentru a facilita realizarea unei piese de teatru cultural-artistică în domeniu; piesa de teatru cultural-artistică “Cuvânt, Sunet şi Culoare” în domeniu, rezultat al stagiului – schimb de experienţă intercultural; campanie de promovare Media&Online, prin intermediul dezvoltării Platformei web PACT.

Tututror acestor activităţi care alcătuiesc proiectul în cadrul cărora se vor împărtăşi arta populară & cultura tradiţională, în egală măsură dezvoltând şi unele abilităţi ale grupului ţintă, li se adaugă şi îndrumarea de către persoane resursă în domeniu (meşteşugari – instructori, meşteri populari, lucrători de tineret), care îi vor sprijini în mod direct în activităţile tematice, învăţându-i cum se realizează activităţile de culegere, conservare şi valorificare a tradiţiilor/obiceiurilor/meşteşugurilor/artelor populare şi a tuturor valorilor culturale de patrimoniu. Astfel, în urma implementării şi dezvoltării Programului Pilot P.A.C.T, se vor asigura oportunităţi de afirmare/exprimare cultural-artistică, precum şi sprijinirea creativităţii şi a inovării cultural-artistice prin stimularea implicării active şi directe grupului ţintă în diverse arte în domeniu. Proiectul de tineret Program Pilot P.A.C.T. cu acţiuni de Promovare a Artei & Culturii Tradiţionale în rândul tinerei generaţii este co-finanţat de către Ministerul Tineretului şi Sportului.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here