Tămâierea Băsescului

271

Nu mai sunt multe zile până pe 21 august, când Curtea Constituţională a lui Băsescu, nu a României cum o ştiam cu toţii, va lua o decizie previzibilă şi ne putem trezi cu Zeus iar la Palatul Cotroceni.

Trimisul special al SUA, un fel de Licuricel al Licuricei Marelui Licurici pretinde că i-ar fi cerut lui Traian Băsescu, preşedintele suspendat, să facă eforturi în respectarea statului de drept şi să coabiteze. Ceva-ceva e adevărat, pe ici, pe acolo, din moment ce şi Traian Băsescu dar şi primul ministru Victor Ponta glăsuiesc, de parcă s-ar fi înţeles între ei, numai despre coabitare. Un singur lucru îi scapă din vedere actualului preşedinte al PSD şi copreşedinte al USL – faptul că cei aproape 7,5 milioane de români au votat pentru demiterea lui Traian Băsescu. Iar la alegerile parlamentare, din toamnă, păcăliţii s-ar putea reorienta spre alte partide. Ori nu se vor mai prezenta la vot, ca să scape de teroarea procurorilor.
Aproape zi de zi, şi ieri la fel, premierul Victor Ponta s-a pronunţat iar în legătură cu coabitarea. De americani, ce să mai vorbim. Emisarul SUA, Philip Gordon asta le-a şi cerut. Interesele SUA în România nu sunt doar cele geostrategice. Singurul rămas în bătălia anti-Traian Băsescu este pe mai departe preşedintele interimar Crin Antonescu. Ceilalţi aproape că-l tămâiază pe Zeus, de la care nu ne putem aştepta la nicio schimbare. A promis-o de prea multe ori până a ajuns să recunoască el însuşi că nu se poate schimba. Şi totuşi, acelaşi prim ministru Victor Ponta declara: „Românii îl vor urî pe Băsescu cum l-au urât pe Ceauşescu”. Cu Emil Boc cum rămâne, nu va fi la fel de urît? Că şi actualul primar al Clujului a coabitat bine cu Băsescu! Oare merită asumate riscurile la care-a acceptat Emil Boc cu bună ştiinţă să se supună?
Procurorii DNA îşi fac de cap şi anchetează poporenii care-au avut curajul să voteze anti-Băsescu! Nu-i ia nimeni de gâlci, de parcă ţara n-ar fi guvernată. Ci pur şi simplu sat fără câini!
O altă neghiobie, pe lângă multele ale CCR, este şi comportamentul bizar cel puţin al Consiliului Suprem al Magistraturii. Un CSM impregnat tot cu băsei plătiţi gras. Au boicotat votarea detaşării sau transferului Monei Pivniceru la ministerul Justiţiei, exact până când CCR îi va da, aproape sigur, undă verde lui Traian Băsescu să revină la Cotroceni. Ei bine, dacă Ioan Rus a fost ministru de Interne şi dacă Titus Corlăţean a fost schimbat de la Ministerul Justiţiei, situaţie în care-ar fi putut să-i înlocuiască pe băseii grei Daniel Morar şi Laura Codruţa Koveşi, nu tot Guvernul e de vină?
Nişte oameni şi ei, fostul preşedinte Ion Iliescu şi preşedintele interimar Crin Antonescu au avut alte opinii decât le convenea celor de la CSM. Iată cum CSM-ul a cerut autosesizându-se Inspecţiei Judiciare să ia măsuri în legătură cu afirmaţiile publice, vezi Doamne, „de natură să afecteze independenţa Justiţiei”. Numai că, acelaşi CSM se face că plouă atunci când omul din garaj tună şi fulgeră la adresa aceloraşi instituţii şi autorităţi ale statului. Mă refer ale statului de drept, nu ale statului de drepţi la care răspund încă DNA, Parchetul General, serviciile secrete şi PDL! Românii sunt toleranţi, dar orice teroare are limitele ei de suportabilitate. Inclusiv teroarea impusă de procurori. Tare mă tem că protestele în public vor reapare cu şi mai mare tărie ca în iarna trecută. Şi aşa toate se scumpesc, iar puterea de cumpărare a cetăţeanului de rând a scăzut şi va scădea într-un ritm ameţitor. De care nu va fi răspunzător doar Băsescu, în cazul revenirii lui la Cotroceni, ci şi Cabinetul Ponta.
Ion Predoşanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here