Tămăduitorul de trup şi suflet – Doctorul Cornel Munteanu, o viaţă frumoasă, fără reţete

960

gogoneaNu multe persoane beneficiază cu îndreptăţit temei de o dublă notorietate şi cu atât mai interesant este când, prin jocul întâmplării, un asemenea om este un apropiat.

Pentru trup armonios

Am avut bucuria să-l cunosc pe doctorul Cornel Munteanu, gorjeanul din Târgu Cărbuneşti, care prin dăruire, competenţă şi talent, şi-a făurit două ipostaze publice, onorante, deopotrivă. Pe aceea de medic, de tămăduitor al trupului, a obţinut-o prin dăruire şi competenţă, pe cea de scriitor, de creator de hrană spirituală, a câştigat-o prin talent.

Într-o lume în care impostura, agresivitatea şi imbecilităţile patente inundă spaţiul informaţional în numele nimicitorului rating, mi se pare cu atât mai potrivit să oferim mai multe informaţii privind personalitatea autentică a omului Cornel Munteanu.

Scurtă biografie

S-a născut la 13 septembrie 1940, în comuna Crasna, judeţul Gorj. Primele trepte ale învăţăturii le-a urmat în comuna Bărbăteşti. Clasele liceale le-a parcurs în Târgu Jiu, într-un mod strălucit.

În 1957, a reuşit la concursul de admitere într-o concurenţă aspră, la Facultatea de Medicină Generală din Cluj, pe care o absolvă în 1963.

În perioada 1964-1966, este medic stagiar la Spitalul Orăşenesc Târgu Cărbuneşti, iar din 1968 devine medic specialist în medicină internă.

În 1980, îşi susţine teza de doctorat cu titlul „Aspecte de etiopatologie şi tratament în stadiile incipiente ale hipertensiunii arteriale esenţiale”, conducător ştiinţific fiind academicianul Aurel Moga.

Deschizător de drumuri

În 1990, obţine statutul de medic primar. În perioada 1970-2000, este şeful secţiei medicale a Spitalului Târgu Cărbuneşti, iar între anii 1971-1973 deţine portofoliul de director al acestuia. Participă cu lucrări ştiinţifice la simpozioane şi conferinţe naţionale de specialitate. Parcurge numeroase cursuri de perfecţionare în: electrocardiografie, medicina internă, nefrologie, terapie intensivă, în medicină internă şi cardiologie, ecografie, endoscopie.

Doctorul Cornel Munteanu deţine şi prioritatea unor importante demersuri medicale în judeţul Gorj. Este primul absolvent al unui training de ecografie, iar cel dintâi ecograf din Spitalul Judeţean este obţinut datorită strădaniilor sale.

În 1973, înfiinţează primul compartiment de fizioterapie din judeţ, o secţie similară apărând la Spitalul Judeţean abia doi ani mai târziu. A efectuat primele şi singurele puncţii sternale din judeţ şi, începând din 1988, singurele puncţii hepatice şi primele endoscopii.

În perioada directoratului său a extins dotările şi funcţionalităţile Spitalului Târgu Carbuneşti. A extins secţia de pediatrie şi interne, a construit compartimentul de fizioterapie şi localul necesar pentru autosanitare şi personalul specific.

Pasiuni sportive

Cornel Munteanu este omul care a urmat dictonul „Mens sana in corpore sano”. Este un iubitor şi un practicant al sporturilor, al mişcării. Alături de biografia profesională, biografia sportivă este la fel de apreciabilă. În liceu, a obţinut primele rezultate sportive – fiind campion judeţean la săritura în înălţime şi obţinând locul IV la campionatul naţional şcolar de handbal în unsprezece. În perioada studenţiei câştigă titlul de campion al regiunii Cluj la 400 m plat şi la triplu salt. Obţine acelaşi titlu şi la haltere. Se clasează pe locul al treilea la Campionatele Naţionale cu ştafeta 4x400m plat a Cubului „Ştiinţa” Cluj. Spiritul dinamic l-a urmărit şi în perioada petrecută la Spitalul Târgu Cărbuneşti. Aici devine campion judeţean la tenis de câmp, triplu salt şi la aruncarea suliţei. Înfiinţează echipa de volei a spitalului care obţine rezultate notabile, locul II în campionatul regiunii Oltenia. Este campion judeţean la tir vânătoresc (talere aruncate din şanţ) cinci ani consecutiv şi ocupă locul 9 pe ţară la aceiaşi probă.

Hrană pentru suflet

Pasiunea pentru vânătoare se armonizează cu cea pentru literatură. Cornel Munteanu este autorul unor excelente pagini de proză şi a unor spirituale epigrame. Este deja un scriitor consacrat, dacă avem în vedere volumele publicate: „Pete pe halatul alb” (proză scurtă, 2007), „Doamna ce-am ales-o aseară…” (epigrame, 2009), „Focuri, fumuri…” (proză scurtă, 2010), „Printre cactuşi” (epigrame, 2010). Iubitorii scriiturii medicului Cornel Munteanu se vor delecta, în curând, cu o nouă plachetă de epigrame şi un alt volum de proză.

Viaţa de familie i-a întregit doctorului Munteanu armonizarea personalităţii sale complexe. Căsătorit cu Mihaela Dinescu, profesoară de limba franceză, are doi copii, Alina, 35 de ani, informatician în SUA şi Bogdan, 34 de ani, specialist în chirurgie cardiovasculară, ce lucrează în Franţa. Iar cei trei nepoţi, bucuria de acum a bunicului Cornel Munteanu sunt încă o mărturie a unei vieţi împlinite.

Valentin Popa

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here