Talpa gâştii (Leonurus cardiaca) – beneficii şi proprietăţi

6168

Talpa-gâştii este o plantă erbacee, ale cărei frunze imită conturul labelor de gâscă de unde şi una dintre denumirile ei populare. Cunoscută din cele mai vechi timpuri pentru efectele ei benefice asupra inimii explică denumirea latinească a plantei. Se găseşte răspândită pe poieni şi fâneţe, la marginea drumurilor, a pădurilor, pe lângă garduri, terenuri necultivate din zona de câmpie şi de dealuri. În scop terapeutic se recoltează partea aeriană a plantei.
Compoziție: planta de talpa-gâştii este bogată în uleiuri volatile, acizi flavonici, acizi organici, flavonoide, acizi polifenolcarboxilici, alcaloizi (leunucardina, stachidrina), principii amare (lactone), iridoite, heterozide cardiotonice bufadienolidice, glicozide (heterozizi) cardiotonici (strofantidina, leonurina), fitosteroli, rezine, saponozide, taninuri, vitamine A, C, E, betacaroten, minerale şi acizi organici.
Acțiune: preparatele fitoterapeutice pe bază de talpa gâştii au acţiune sedativă, calmantă, asupra sistemului nervos central şi vegetativ, eficientă în insomnie (este de 3 ori mai puternică decât valeriana), anxio-depresivă şi relaxantă a fenomenelor de somatizare în disfuncţii neurovegetative respiratorii (crize de astm, dispnee funcţională), cardiovasculare (palpitaţii, tulburări de ritm, precordialgii, de cauză nervoasă), digestive (epigastralgii), tulburări de menopauză, tulburări nevrotice diverse, vasodilatatoare, hipotensivă, acţiune relaxantă a musculaturii netede a vaselor de sânge, cardiotonică, antiaritmică, creşte tonusul musculaturii uterului, acţiune cicatrizantă, antiinflamatorie, antiseptică.
Indicații terapeutice: talpa-gâştii este indicată în distonii neurovegetative, afecţiuni cardiovasculare de cauză nervoasă, tulburări nervoase apărute la menopauză (stări de nelinişte, nervozitate, insomnii, palpitaţii, lipsa încrederii în sine, labilitate psiho-afectivă).

Administrare:
Infuzia se prepară din 2 linguriţe de plantă uscată la o cană cu apă clocotită, se strecoară şi se administrează 2-3 căni pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii
La administrare îndelungată sau doze excesive poate apărea senzaţia de sete intensă, dar şi tulburări digestive.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.