Talabă şi 70 de angajaţi ai Spitalului Rovinari, la cuţite: “Medicii îmi cer 5 fuste şi 5 pantaloni pe an, dar şi salopete, centuri şi căşti de protecţie”

347

Constantin Talabă, managerul Spitalului Orăşenesc, este în conflict deschis cu aproape jumătate dintre salariaţii unităţii medicale. 70 de angajaţi, din cei 150, au dat, recent, spitalul în judecată solicitând acordarea unor drepturi salariale restante de anul trecut. Reclamanţii sunt membri ai Sindicatului Sanitas şi îşi cer astfel drepturile, acuzându-l pe manager că ar abuza de poziţia sa, ameninţându-i să-şi retragă plângerile. În replică Talabă susţine că solicitările unora dintre reclamanţi ar fi aberante, medicii bărbaţi solicitându-i în scris să le asigure cinci fuste pe an, căşti şi centuri de protecţie, salopete de doc şi chiar mantale de ploaie. În ceea ce priveşte tichetele de masă, Talabă dă asigurări că le va achita pe cele din decembrie 2014, luna aceasta, în timp ce bonurile din 2015 sunt sub semnul întrebării, deoarece situaţia economico-financiară a unităţii medicale este precară. Cu toate asigurările lui Talabă, sindicaliştii nu renunţă însă la dosarele de la Tribunalul Gorj şi chiar susţin că-i vor face plângere managerului pentru abuz în serviciu.

Sindicatul “Sanitas” Rovinari a făcut, în urmă cu două săptămâni, acţiuni în instanţă pentru recuperarea unor drepturi, din 2014, de personal, pentru 70 de salariaţi.
Acţiunile aflate pe rolul Tribunalului Gorj nu convin managerului spitalului, spun reclamanţii, Constantin Talabă încercând să ajungă chiar la o înţelegere cu salariaţii în cauză pentru ca respectivii să-şi retragă plângerile. Acest lucru este recunoscut de Talabă care susţine că unii ar fi realizat că acţiunile vor împiedica acreditarea spitalului, fiind pregătiţi să amâne solicitările.

Presiuni şi ameninţări
Sindicaliştii Sanitas susţin însă că managerul, care tot motivează că nu are bani pentru a achita drepturile angajaţilor, nu s-ar limita la a convinge salariaţii, în mod corect, să renunţe la dosarele din instanţă, ci ar face presiuni asupra acestora, în mod abuziv, chiar ameninţându-i că nu le va aproba concediile şi că nu le va mai salariile. Cei afectaţi îl acuză, din acest motiv, pe manager de abuz în serviciu, unii ameninţând că îi vor face plângere în acest sens, dacă Talabă continuă cu presiunile asupra lor. Directorul contestă aceste acuzaţii şi spune că ar fi doar “simple fabulaţii”.
Salariaţii Spitalului Rovinari au de recuperat tichetele de masă pentru o jumătate de an, plus alte drepturi prevăzute în CCM-ul semnat de Talabă, cum ar fi echipamentele de protecţie. Angajaţii cer aceste echipamente, deoarece ştiu că spitalul oricum trebuie să le procure, în lipsa acestora, unitatea neputând fi acreditată CoNAS, aşa cum se doreşte. De asemenea, în acţiunile în instanţă se mai solicită plata orelor suplimentare, contravaloarea alimentaţiei de protecţie şi materiale igienico-sanitare necesare activităţii din spital.

Talabă, la un pas de a pune lacătul pe Spitalul Rovinari
Managerul reacţionează şi spune că solicitările reclamanţilor în instanţă ar fi aberante. “De exemplu, un şef de secţie îmi cere, în scris, că vrea să-i acord cinci fuste pe an, cinci perechi de pantaloni, patru perechi de încălţăminte anual, cizme electro-izolante, mănuşi la fel, cască de protecţie, o pereche de cizme de cauciuc anual, centură de siguranţă, pelerine de ploaie şi două salopete de doc anual. Nu este aberant asta, spuneţi dumneavoastră. Ce face medicul bărbat cu fustele sau cu pelerina de ploaie m-am întrebat şi eu, dar medicii au semnat asta, chiar dacă aceste echipamente privesc diverse categorii de personal. Apoi mi se mai cere asigurarea de săpunuri, hârtie igienică şi perii de unghii. Dacă aş acorda aceste solicitări plus celelalte, obligat de instanţă, evident, aş pune totodată şi lacătul pe spital”, a completat Talabă.
Reprezentanţii sindicatului spun că cererile în cauză nu sunt aberante, ci obligatorii după toate normele de funcţionare ale spitalului. “Toată lumea trebuie să aibă echipament de protecţie, de la lăcătuş la şeful Chirurgiei”, spun cei de la Sanitas.

spital rovinari bunCCM-ul doar de formă!
Cu toate acestea, managerul Talabă a încheiat la începutul acestui an noul CCM în această unitate. Contractul Colectiv de Muncă s-a încheiat cu sindicatul reprezentativ, adică cu Sanitas, dar sindicaliştii de aici susţin că Talabă nu ar fi respectat până acum cele cuprinse în acest document. Sindicaliştii sunt, de asta, atât de revoltaţi, şi susţin, din acest motiv, că nu vor renunţa la acţiunile în instanţă. Singurul lucru pe care l-ar accepta ar fi acordarea eşalonată a tichetelor de masă, pe lunile din urmă, lucru care s-a parafat de altfel şi la Spitalul Cărbuneşti.
“Păi am acordat luna trecută tichetele pe noiembrie şi luna asta le dau pe cele pe decembrie, dar pentru 2015 nu am de unde, oricât de bine intenţionat aş fi. Le-a comunicat asta şi primarul Filip, la şedinţa Consiliului de Administraţie de săptămâna trecută, dar fiecare a înţeles ce a vrut. Situaţia economico-financiară a spitalului nu permite să achităm tichete de masă sau ore suplimentare. De altfel, aceste ore nici nu ştiu să le fi plătit vreodată. Orele s-au acoperit cu zile libere”, a specificat Talabă.
Sindicaliştii spun că orele suplimentare nu se acordă, prin lege, ca şi plata lor, lucru pe care nu l-ar cunoaşte managerul Talabă.

Eşalonări şi la Spitalul Cărbuneşti
Astfel, cu excepţia Cărbuneştiului, unde conducerea spitalului a ajuns la înţelegere cu salariaţii privind eşalonarea acestor drepturi, Spitalul Orăşenesc “Sf.Ştefan” din Rovinari este singurul din Gorj unde angajaţii nu primesc aceste drepturi, pe 2015.
“Eu am promis şi mă ţin de cuvânt, dar numai în măsura posibilităţilor voi putea să acord tichetele şi pe anul acesta. De asta o parte a salariaţilor au înţeles fenomenul, unii au spus că renunţă la acţiuni, alţii au zis că e logic ce spun eu şi că ar trebui suspendate acţiunile până se obţine acreditarea”, a mai specificat managerul.
Conflictul de la Spitalul Rovinari este departe de a se încheia, în atare condiţii, cu atât mai mult cu cât şi celălalt sindicat din unitate are, la rândul său, o serie de revendicări similare cu cele ale Sanitas.
Anamaria Stoica

5 COMENTARII

 1. Cita minciuna si diversiune poate sa spuna acest zis manager Talaba ,pai e la mintea cocosului ca un doctor nu se imbraca in fusta ,mai bine ar spune cum ne injura ,ne ameninta cu puscaria ,si ne face in fel si chip (DOBITOCI,VACI BOI SI ALTE EXPRESII DIN ASTEA) FELICITARI DOMNULE PRIMAR ATI ALES UN MANGER PE CINSTE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Boruga s-a folosit de datele noastre si a dat in judecata spitalul pentru niste aberatii , de care noi nu am stiut. Plangere penala ar trebui sa facem noi lui. Ar trebui sa il schimbam, ca ne face de ras cu asemenea actiuni.
  Cred ca nu vrea sa se acrediteze spitalul si nu stie ce sa mai faca sa ajungem in ziare , de rasul lumii.
  Nu este adevarat ca dl director a facut presiuni pe noi, doar ne-a explicat ca nu era momentul acum pentru asemenea actiuni si ce inseamna asta pentru spital.
  Boruga este o jigodie, ne ameninta ca platim cheltuielile de judecata, daca renuntam, ne crede in continuare prosti.
  Rusine Boruga !!!!!!

 3. pt doctor
  Este pe cinste, insa nu pe placul vostru ca puneti spaga in buzunar si atat. Mai aplecati-va si asupra foilor de observatie , pentru care spitalul pierde bani pentru ca nu stiti sa le completati sau ne puneti pe noi sa va facem treaba.
  Voua va trebuie un manager orb, surd si mut . De data asta nu va mai merge !
  Mai degraba ar trebui sa nu mai dormiti in garzi si sa trimiteti tot la Tg-JIu, in loc sa aruncati vina pe director.
  Asta ati cerut d-lor doctori, fuste, centuri de siguranta hartie igienica si perie de unghi, doar ne-a citit la sedinta actiunea . Pai daca va face VACI SI BOI , a vazut el ograda ! Sa nu uitam si stapanul la ograda, pe Boruga care va dirijeaza , si se pare ca e mai destept ca voi, de asta sunteti prosti.
  Daca va ameninta cu puscaria, inseamna ca nu scapati, stie el ceva.
  CHIFTELE PRIMITI DIN PARTEA CASEI .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here