Tabăra “Lumină din lumină”, la final

585

În perioada 26 – 28 iunie, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj şi Palatul Copiilor Târgu-Jiu, în parteneriat cu Primăria Târgu-Cărbuneşti, a organizat la Măceşu a cincea ediţie a Taberei de pictură religioasă „Lumină din lumină”.
În cadrul ediţiei din acest an, cei 10 copii şi profesori care au participat au reuşit ca, în doar trei zile, să realizeze 10 de cruci de pomenire şi să restaureze o parte dintre crucile expuse în muzeu, unele având o vechime chiar şi de 130 de ani.
La ediţia din acest an a taberei au participat profesorii Pompiliu Ciolacu, Cristina Ciolacu, Georgiana Bran şi Florin Berculescu. Chiar dacă au avut mari bătăi de cap din cauza temperaturilor ridicate, elevii au terminat în cele trei zile, 10 cruci de pomenire.
Lucrările executate în cadrul ediţiei din acest an a taberei vor putea fi văzute într-o expoziţie găzduită de „Muzeul crucilor” de la Măceşu.
Muzeul Crucilor de la Măceșu a fost inaugurat în septembrie 2012. În cadrul acestuia au fost adunate zeci de cruci şi troiţe din lemn originale, unele vechi de mai bine de un secol, luate din toate satele judeţului. Cel mai vechi exponat este o cruce tip troiță, veche de mai bine de 130 de ani, adusă din Vladimir. Tabăra ”Lumină din lumină” a fost organizată pentru prima dată în vara anului 2013, având ca obiectiv, pe lângă realizarea de picturi şi sculpturi cu subiect religios, și restaurarea crucilor din muzeu.
Muzeul crucilor de la Măceşu, sat aparţinător de oraşul Târgu Cărbuneşti, este unicat în toată zona Olteniei. În ediţiile anterioare s-au făcut cruci de pomenire închinate unora dintre personalitățile culturii românești. Printre aceștia se numără artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu.
Fiecare cruce din muzeu are propria semnificaţie. Crucile de căpătăi se pun la capul mortului, iar cele de pomenire sunt făcute pentru iertarera păcatelor persoanei decedate. Pe unele sunt scrise replici sau citate celebre care au aparţinut celor pomeniţi. Prin aceste cruci, cei decedaţi sunt pomeniţi şi nu sunt uitaţi niciodată. Crucile de pomenire sunt realizate de copiii talentaţi care participă în fiecare an la tabăra de pictură religioasă „Lumină din lumină“.
C.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here