Tabără din Gorj, sancţionată de Direcţia Sanitar Veterinară Gorj

339

Inspectorii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Controlul Alimentelor(DSVCA) Gorj au desfăşurat în ultimele două luni controale în taberele şcolare şi în pensiunile agroturistice, care au găzduit copii. O singură unitate a fost amendată cu 600 de lei pentru nerespectarea normelor de depozitare a produselor alimentare şi un avertisment scris pentru nerespectarea temperaturilor indicate de producător la recepţia produselor alimentare în mijlocul de transport.

În perioada 01.07 – 01.09.2012 DSVSA Gorj a coordonat şi gestionat o serie de controale în taberele şcolare din judeţul Gorj privind verificarea asigurării şi respectării condiţiilor generale şi specifice de igienă pentru a preveni apariţia şi evoluţia unor episoade de toxiinfecţii alimentare. Ţinând cont de riscul pe care 1-au prezentat transportul, depozitarea, prepararea şi servirea alimentelor în perioada sezonului estival obiectivele dispuse în cursul verificărilor au vizat următoarele aspecte: verificarea tuturor unităţilor existente în catagrafie, în scopul asigurării şi respectării cerinţelor generale şi specifice de igienă şi identificarea taberelor şcolare şi a unităţilor cu activităţi similare nou înfiinţate, în scopul înregistrării sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi reactualizării catagrafiei. S-a verificat şi corelarea numărului de locuri de cazare disponibile cu capacităţile de depozitare, prelucrare şi servire a alimentelor, existente fie în cadrul aceleiaşi locaţii, fie în locaţii învecinate, conform contractelor încheiate; realizarea unei instruiri a medicilor veterinari oficiali în raza cărora funcţionează aceste unităţi, privind efectuarea controalelor oficiale, frecvenţa acestora şi modalităţile de comunicare rapidă între aceştia şi administratorii unităţilor.

Document sub semnătură
S-a dispus apoi întocmirea unui document, ce va fi înaintat sub semnătură tuturor administratorilor acestor unităţi, cuprinzând informaţii referitoare la: aspecte generale privind condiţiile generale de igienă ale obiectivului şi personalului; calitatea şi salubritatea materiilor prime şi a produselor finite recepţionate; condiţii specifice de igienă privind transportul, depozitarea, manipularea şi prelucrarea acestora; modul de etichetare a produselor alimentare, materii prime şi produse finite, documentele obligatorii necesare în vederea asigurării trasabilităţii; modalităţile de expunere si servire a alimentelor; obligaţiile operatorului privind notificarea medicului veterinar oficial a oricărei suspiciuni referitoare la calitatea şi salubritatea produselor alimentare, materii prime/produse finite, precum şi a oricărei suspiciuni de îmbolnăvire.

Turişti din ţară şi străinătate
Au fost verificate astfel toate tabere şcolare organizate în judeţ, precum şi alte unităţi similare, respectiv pensiuni agroturistice din comunele Runcu, Baia de Fier şi Polovragi situate pe traseele turistice permanente ale judeţului.
Taberele şcolare controlate au înaintat de altfel, săptămânal, DSVCA Gorj situaţiile privind numărul de şcolari în funcţie de vârstă şi provenienţa lor: locală şi naţională (Tg-Jiu, Timişoara, Cluj, Sibiu, Craiova, Bucureşti etc.), dar şi internaţională (Franţa).
Astfel la Săcelu au fost în vară, în tabără, 267 de şcolari, la Casa de vacanţă Bâltişoara alţi 258 în timp ce la Tismana au fost 236 de elevi. Pensiunile agroturistice au găzduit în perioada amintită 413 copii cu vârste cuprinse între 4 şi 10 ani.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here