Tabăra de Arte Vizuale „Culoare şi lumină în arta plastică gorjeană” din Thassos (Grecia)

514

În perioada 09 – 16.05.2016 a avut loc în Grecia ediţia a III-a a Taberei de Arte Vizuale „Culoare şi Lumină în Arta Plastică Gorjeană”, a Filialei Târgu-Jiu a UAP din România, de această dată în insula Thassos, localitatea Potos(proiectul a demarat acum trei ani, locurile de desfăşurare anterioare fiind la Paralia Katerini şi la Paleokastritsa (insula Corfu). Au participat următorii artişti: Florin Gheorghiu, Iliana Gheorghiu, Valer Neag, Gheorghe Plăveţi, Vasile Fuiorea, Dan Adrian Bândea (toţi membri ai Filialei Tg Jiu a U.A.P. din România), Tina Popa (U.A.P. Râmnicu Vâlcea), Iolanda Boban (licențiată în arte vizuale, studentă masterandă a Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti) şi Florin Mocanu (licențiat în Arte Vizuale al Facultății de Arte din Iași, licențiat al Universității de Arte din Edinburgh, care actualmente trăiește și îşi desfăşoară activitatea artistică în Scoţia).
articol buliga (1)Evenimentul, coordonat de lect. univ. dr. Vasile Fuiorea (preşedintele U.A.P. Tg.-Jiu) şi de prof. Florin Gheorghiu (vicepreşedinte), a fost destinat artiştilor plastici membri ai U.A.P., absolvenţilor universităţilor de arte vizuale și colaboratorilor din zona culturii, în vederea stimulării şi creşterii interesului pentru artă şi susţinerii participării artelor la dialogul cultural pe plan local și european. Mai aplicat, organizatorii şi-au propus parcurgerea şi înţelegerea spaţiului cultural elen, ţinând cont şi de evoluţia în timp a acestei culturi prestigioase (din secolul IV Î.Chr. şi până astăzi), care a stat la baza formării culturii şi civilizaţiei europene (fundamentul civilizaţiei noastre este constituit şi cu aportul Romei antice şi creştinismului, dar cultura greacă a constituit prima formă de clasicism european). Un articol buliga (2)obiectiv important în acest sens a fost observarea vechilor tradiţii populare greceşti şi a particularităţilor acestora din insula Thassos.
Itinerarul de documentare plastică a artiştilor a cuprins vizite la edificii religioase (mai multe biserici şi Mănăstirea Theologos), muzee, case vechi din localităţi pitoreşti (cum ar fi Limenaria, al doilea oraș ca marime din insulă, orientat cu faţa spre Muntele Athos, cu o promenadă presărată cu taverne, cafenele şi magazine de suveniruri), zone marine şi montane. Muntele Athos, care se profilează în depărtare, creează o stare particulară de spirit, de serenitate, pace şi spiritualitate, ce se regăseşte şi în unele din lucrările artiştilor.
articol buliga (3)Ca o „ierarhie a impresiilor”, s-ar putea spune că artiştii au fost marcaţi de: Muntele Athos, sălbăticia peisajelor montane din insula Thassos, Marea Egee (mai ales de nuanţa ei verde smarald), rusticul caselor şi tavernelor, apusurile şi răsăriturile de soare, ca şi de prezenţa arhaicului din satul tradițional elen. Toate acestea la un loc colaborează în a crea atmosfera de un pitoresc particular al insulei Thassos şi o stare de spirit specifică, pe care artiştii au surprins-o şi transfigurat-o în lucrările lor. Aspectele multiple ale frumuseţii insulei, ce dau impresia unor opere de artă naturale, au fost surse de puternică inspiraţie. În procesul lor de creaţie, datorită unei sensibilităţi aparte (cu mult peste medie), artiştii au articol buliga (5)rezonat cu natura înconjurătoare, căreia au vrut să-i scoată în evidenţă estetica, prin formă şi culoare. În acelaşi timp, ei au folosit şi toate noţiunile temelor de documentare anterioare, de-a lungul carierei lor artistice. Astfel, artiştii au fost şi ambasadorii culturii române, creând o punte între spaţiul carpato-danubian şi cel egeean. Documentarea nu s-a rezumat doar la picturile realizate, ci ea a cuprins o acumulare importantă de informaţii artistice (imagini mai ales), care vor fi incluse în lucrări ulterioare. Cele mai importante teme ale lucrărilor realizate au fost: peisajele (montane şi marine), vegetaţia (măslinul), edificiile de cult ortodox, portretele, sistemele rustice de îmbinări, casele şi decoraţiunile lor. Tehnica de lucru a fost laviul (pictura în tehnica acuarelă pe hârtie), o specie a graficii de şevalet, care permite notații rapide ale motivelor şi impresiilor.
articol buliga (7)Acest proiect de arte vizuale se va desfăşura şi în anii următori în Grecia, de fiecare dată în altă locaţie, din dorinţa de a se înţelege cât mai cuprinzător arta, cultura şi civilizaţia greacă. Vernisajul expoziției Taberei de Arte Vizuale „Culoare şi Lumină în Arta Plastică Gorjeană” din Thassos a avut loc în data de 20 Mai 2016, la Galeriile Municipale de Artă din Târgu-Jiu în parteneriat cu Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Centrul de Cercetare, Documentare şi Promovare „Constantin Brâncuşi” și Universitatea „Constantin Brâncuși”, în cadrul manifestărilor socio-culturale „Zilele Municipiului Târgu-Jiu”.
Sorin Lory Buliga

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.