Tabăra „Lumină din lumină” de la Măceşu, un succes

1093

Muzeul Crucilor de la Măceşu a găzduit, în perioada 21-23 iunie, prima ediţie a taberei de pictură şi sculptură cu subiect religios pentru copii „Lumină din lumină”. În cadrul acestei tabere au fost restaurate o parte dintre crucile expuse în muzeu şi au fost realizate încă 20 de cruci de pomenire.

Timp de trei zile, 15 copii şi profesori au lucrat la restaurarea mai multor cruci expuse în Muzeul Crucilor de la Măceşu şi la realizarea altor cruci de pomenire. „Au fost restaurate 12 dintre crucile deja existente în muzeu. Am încercat să facem tot posibilul ca să le dăm aceeaşi culoare, acelaşi model şi acelaşi mesaj şi sunt convins că am reuşit. De exemplu, troiţa din faţa muzeului, care abia se mai vedea, este restaurată în proporţie de cam 80% şi arată superb; de asemenea, am mai făcut încă 20 de cruci de pomenire pentru marii noştri oameni de cultură, pentru marii noştri politicieni, oameni care ne-au reprezentat ţara aşa cum se cuvine, atât pe plan cultural cât şi pe plan politic”, a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor Târgu-Jiu, cel care, împreună cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, a organizat această tabără. „Eu sunt mulţumit de această tabără, au fost trei zile de muncă, trei zile în care copiii au suportat căldura, ca să zic aşa, dar au strâns din dinţi şi a rămas un lucru frumos acolo. Noi vom continua şi pe parcursul vacanţei de vară, vom încerca să mergem măcar sâmbăta şi duminică, să continuăm cu crucile care trebuie restaurate”, a mai declarat acesta.

Interiorul muzeului, renovat până în toamnă
Crucile realizate în cadrul taberei nu vor fi expuse încă în cadrul muzeului. Acestea vor rămâne la Palatul Copiilor până în toamnă, când ar trebui să se finalizeze lucrările de renovare ale interiorului muzeului. „Sper ca săptămâna viitoare sau în cel mult 2 săptămâni, să se înceapă lucrările de renovare a şcolii şi după ce va fi gata, vom pavoaza muzeul aşa cum se cuvine, astfel încât cei care vin să rămână impresionaţi. Este un proiect pe care l-am demarat acum patru ani şi, an de an, am văzut că a prins contur, a prins priză la public, ca să zic aşa. Ne bucurăm pentru că nu trebuie să uităm că Gorjul încă este lada de zestre a României şi nu trebuie să precupeţim nici un efort pentru a păstra, a conserva şi a duce mai departe ceea ce ne-au lăsat înaintaşii noştri”, a spus Pompiliu Ciolacu.

Localnicii din Măceşu, gazde pentru eventualii turişti
Directorul Palatului Copiilor din Târgu-Jiu spune că o creştere a numărului de vizitatori ai muzeului ar duce la dezvoltarea turismului rural în zonă, mai ales dacă turiştii ar putea să se cazeze în casele localnicilor. „Prin acest proiect, sperăm să dezvoltăm şi turismul rural, în sensul că turiştii ar putea veni să se cazeze în casele localnicilor. Turiştii care vor dori să înnopteze în acest sat vor avea parte de o cazare de excepţie; ţăranul român întotdeauna a ştiut să-şi primească musafirii. Sunt convins că Măceşu va fi vizitat de tot mai mulţi turişti, ceea ce nu s-ar fi întâmplat dacă acest muzeu nu ar fi prins rădăcini”, a precizat directorul Palatului Copiilor.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here