Szabolcs Șanta: “Toată lumea vrea o medalie”

297

Într-un sezon în care rolul jucătorilor români este mult mai mare decât în sezoanele precedente, când echipele din Liga Națională puteau alinia în meciurile de campionat un cinci format doar din jucători străini, Energia a căutat de la bun început să se asigure că va avea pe cine pune în teren cu buletin românesc. Nereușind să-l păstreze pe Tal Karpelesz, Energia l-a luat destul de repede pe Guțoaia, iar al doilea jucător român ce a fost “rezolvat” de conducerea gorjeană a fost Szabolcs Șanta. Pivotul înalt de 2.09 metri și în vârstă de 29 de ani, românul a încheiat ediția 2014/2015 la Craiova, alături de SCM U. În Bănie, Șanta a avut medii de 5.1 puncte și 3.4 recuperări. În plus de competiția internă, alb-albaștrii au jucat, pentru a doua oară consecutiv, în Liga Balcanică. Acolo, Șanta a bifat 14 jocuri, cu 7.0 puncte și 5.1 recuperări.
De-a lungul carierei, acesta a mai trecut pe la formații precum U BT Cluj Napoca, BC Mureș Târgu Mureș, CSM București și Steaua CSM București. În maioul lui U, Şanta a cucerit trofeul național în 2011.
Din acest sezon, Șanta va lupta sub tricoul Energiei pentru a egala măcar performanțele reușite de gorjeni în sezonul trecut și chiar pentru depășirea acestora.

Reporter: Cum s-a văzut din afară parcursul Energiei din sezonul trecut?
Szabolcs Șanta: Dacă vorbim de parcursul din EuroChallenge, cred că s-a bucurat toată țara. S-a văzut că echipele nu doar că fac față, ci și aduc medalii. Și Energia și Asesoftul ne-au bucurat, deși nu jucam la aceste echipe.
În competițiile interne, mereu am avut meciuri grele împotriva Energiei, eu am pierdut împotriva lor de două ori. În play-off, contra Asesoftului, zic eu, au avut și ghinion, neșansă… Au jucat un baschet de calitate și sperăm să continuăm așa și în sezonul acesta.

Reporter: Se vorbește foarte mult despre o performanță majoră la Târgu-Jiu la capătul acestui sezon. Se poate câștiga titlul? E mai accesibil drumul spre această performanță acum, după ce Asesoftul s-a retras?
Szabolcs Șanta: Se poate câștiga campionatul, dar e prea devreme să vorbim acum. Abia ne-am întâlnit. Eu zic că important e să fim sănătoși, toată echipa, să fie totul OK și să fim cu temele făcute de la primul meci amical, apoi la primul meci oficial și tot așa… Toată lumea vrea o medalie. Dacă e aur, cu atât mai bine.

Reporter: Ce știi despre antrenorul pe care îl ai acum la Energia? Te-ai informat în privința sa înainte de a semna contractul?
Szabolcs Șanta: M-am informat despre antrenorul Constantinides. El a fost factorul cel mai important pentru care am venit la această echipă. A insistat pentru mine și lucrul acesta mi-a dat siguranță. Prin prisma rezultatelor este evaluat și antrenorul. Când echipa merge, antrenorul este felicitat și când nu are, el e de vină…

Reporter: Este un sezon special. Nu doar că sezonul regulat va avea două faze, dar se revine și la sistemul cu un jucător român obligatoriu pe parchet pe tot parcursul meciurilor. Este o măsură care vă oferă mai multe minute de joc?
Szabolcs Șanta: Toți românii pornim sezonul acesta cu speranța că vom prinde mai multe minute pe teren. Eu spun că echipa este mai importantă.
Dacă antrenorul vede într-un meci că trebuie să intru trei minute sau în altul 30 de minute, pentru mine nu contează. Important e ca echipa să câștige și să mergem până la capăt cu rezultate bune.
Cristi Constantinescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here