Sute de târgujieni, sub umbrelă la Ziua Recoltei

131

ziua recolteiÎn ciuda vremii ploioase de la Târgu-Jiu, autorităţile municipale, prin intermediul SC Edilitara Public SA, a organizat ieri ediţia din acest an a Zilei Recoltei. Sărbătoarea se desfăşoară anual în a doua zi de duminică din luna octombrie.

Vremea ploioasă de ieri dimineaţă nu a stricat planurile municipalităţii cu privire la organizarea Zilei Recoltei. Deşi ploaia nu mai contenea, sute de oameni s-au adunat în Piaţa Centrală, unde au participat la evenimentele organizate de autorităţile locale. Sărbătoarea a fost marcată duminică în toate pieţele municipiului unde se-au organizat standuri cu fructe şi legume de sezon dar şi expoziţii de flori şi de utilaje agricole. Cu acest prilej, pieţele oraşului au fost ticsite de cele mai frumoase dar şi cele mai bune produse agro-alimentare, producătorii întrecându-se în prezentarea mărfii pentru cumpărători. Şi alte persoane îşi vor aduce aportul la realizarea acestei manifestări coordonată de reprezentanţii SC Edilitara Public SA. Cetăţenii din municipiu au avut ocazia să ziua recoltei (1)viziteze mai multe standuri, expoziţii cu legume, fructe, cu prezentare de flori, o expoziţie de maşini agricole, de produse specifice de toamnă sub denumirea de „cămara gospodarului”, cu posibilitatea să cumpere zacuscă, gemuri, compoturi, murături.

Atmosferă festivă

Pentru organizarea sărbătorii, Primăria Târgu-Jiu nu a investit niciun ban, nefiind nevoie, deoarece ziua a fost cea a producătorilor şi vânzătorilor, care au pus la dispoziţia celor prezenţi produse de înaltă calitate şi la preţuri accesibile. De asemenea, vreme de câteva ore pe scena amplasată ieri în Piaţa Centrală au urcat soliştii şi dansatorii Ansamblului Artistic Folcloric Profesionist „Doina Gorjului”. “O parte din cheltuielile care oricum sunt nesemnificative sunt susţinute de Edilitara. Am invitat opt societăţi care să expună mâncăruri tradiţionale, cu posibilitatea de degustare şi cumpărare, dintre care şapte în Piaţa Mare şi una în Piaţa 9 Mai. Am avut standuri şi în Piaţa 9 Mai, Piaţa Debarcader şi Târgul de Gross. Ca o facilitate pentru producători şi societăţi comerciale care activează, azi (n.r. ieri) nu am perceput nicio taxă”, a declarat directorul SC Edilitara Public SA, Alexandru Zaharia.

Primarul, în mijlocul oamenilor

Cel care a întreţinut atmosfera şi a îmbiat cumpărătorii la cumpărararea de fructe şi legume proaspete, de calitate şi la preţuri mici au fost edilul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru. „A intrat în tradiţie şi în obişnuinţă ca Primăria Municipiului Târgu-Jiu, alături de cei care vând produse agro-alimentare, ca în a doua duminică din luna octombrie să organizeze Ziua Recoltei. Acesta este un eveniment deosebit de important, dedicat celor care muncesc de dimineaţa până seara, şi, de ce nu, dedicat şi celor care cumpără pentru că este o zi specială în care comercianţii şi producătorii să-şi vândă produsele de calitate în cantitate mai mare şi cumpărătorii să cumpere produse de calitate şi la un preţ mai mic. Şi asta deoarece aşa s-a ziua recoltei (2)demonstrat, de-a lungul anilor că, în Ziua Recoltei, preţurile sunt mai mici faţă de perioadele anterioare. Cu toate că ne-a încurcat puţin vremea dar având în vedere că trecem printr-o perioadă de secetă este bine-venită şi ploaia, ne-am descurcat”, a declarat primarul municipiului Târgu-Jiu.

Piaţă volantă şi reparaţii

Primarul Cârciumaru a făcut ieri mai multe anunţuri de mare importantă pentru comercianţii şi producătorii agricoli. Astfel, tot ieri, în nordul Târgu-Jiului, în zona Debarcader, a fost inaugurată o piaţă volantă. „Piaţa va funcţiona doar în week-end-uri şi am hotărât amenajarea ei deoarece în acea zonă am constat că de fiecare dată erau prezenţi comercianţi cu produse agricole în cantitate foarte mică, care îşi duc traiul de pe o zi pe alta. Şi mai fac un anunţ important pentru cei care îşi desfăşoară activitatea în Piaţa Centrală că, de luni, (n.r. azi) începem reparaţiile la hala pe care o avem în administrare şi că, în luna noiembrie, vom organiza o licitaţie în urma căreia vom desemna constructorul care se va ocupa de construcţia viitorului spaţiu comercial modern. Acesta va fi de fapt o nouă hală amenajată în spatele halei cu carne, şi va fi un spaţiu închis, cu condiţii mult mai bune pentru perioada de iarnă, destinat celor care vând produse agricole în piaţă”, a mai spus Florin Cârciumaru. Primarul nu a plecat cu mâna goală acasă după terminarea evenimentelor, ci a luat cu el sarmale şi piftii, pregătite autentic româneşte.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here