Sute de şomeri gorjeni cu concedii medicale

380

Şomerii gorjeni se îmbolnăvesc din ce în ce mai des. Pentru un şomer, starea de incapacitate temporară de muncă aduce şi câteva noutăţi. Astfel, pe lângă prelungirea perioadei de acordare a şomajului, în unele cazuri, cuantumul concediului medical poate fi mai mare decât indemnizaţia de şomaj aferentă.

O parte dintre şomerii care au beneficiat în acest an de concedii medicale suferă de boli grave, dar sunt puse semne de îndoială asupra unora dintre cei care au avut pe parcursul acestui an concedii pentru diferite afecţiuni. “Şomerii au dreptul de a intra în concediu medical, dar pe această perioadă ei nu mai primesc indemnizaţia de şomaj. Medicalul este plătit de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar dezavantajul lor este că aceste concedii medicale se scad. În cursul anului 2014, au fost plătite indemnizaţii de concediu medical pentru un număr de 543 şomeri, suma totală fiind de 436.850 lei”, a declarat Diana Văduva, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj.
Reprezentanţii instituţiei recomandă medicilor să nu acorde aceste concedii medicale decât atunci când într-adevăr este cazul. Singurul avantaj al şomerilor gorjeni vine din faptul că, în aceste condiţii, se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală. Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea bolii. Un gorjean aflat în şomaj poate să primească mai mulţi bani pentru concediul medical, decât cuantumul indemnizaţiei de şomer.

24 de ore, termen de anunţare
Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale, se iau în calcul veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, pentru o persoană care este în şomaj de o lună până la şase luni se ia în considerare salariul pe care l-a primit în câmpul muncii. Dacă aceste venituri sunt mai mari, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj. În funcţie de gravitatea bolii, statul plăteşte între 75% şi 100 % din media veniturilor pe ultimele şase luni. Tocmai de aceea mulţi bolnavi preferă să intre în concediu medical la începutul şomajului, ca să ia mai mulţi bani.
De asemenea, zilele de concediu medical se scad din perioada de şomaj şi, astfel, aceasta este prelungită corespunzător. Şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe AJOFM de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului prescriptor şi unitatea în care funcţionează acesta. Potrivit legilor în vigoare, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here