Sute de şomeri gorjeni, cu concedii medicale

120

ajofm-someriŞomerii gorjeni se îmbolnăvesc din ce în ce mai des şi asta pentru prelungirea perioadei de şomaj. Pe lângă prelungirea perioadei de acordare a şomajului, în unele cazuri, cuantumul concediului medical poate fi mai mare decât indemnizaţia de şomaj aferentă.

Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Gorj spun că în luna februarie, instituţia a achitat 203 concedii medicale aferente lunilor noiembrie şi decembrie 2011, precum şi lunii ianuarie 2012, iar în primele zile ale lunii martie au fost deja achitate 176 de concedii medicale ale şomerilor pentru lunile ianuarie şi februarie 2012. O parte dintre şomerii care au beneficiat de concedii medicale suferă de boli grave, dar că au şi câteva îndoieli asupra unora dintre cei care au avut pe parcursul anului trecut concedii pentru diferite afecţiuni. “Şomerii au dreptul de a intra în concediu medical, dar pe această perioadă ei nu mai primesc indemnizaţia de şomaj. Medicalul este plătit de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, iar dezavantajul lor este că aceste concedii medicale se scad”, a mai spus Ana-Maria Niculescu. AJOFM Gorj recomandă medicilor să nu acorde aceste concedii medicale decât atunci când într-adevăr este cazul. Singurul avantaj al şomerilor gorjeni vine din faptul că, în aceste condiţii, se prelungeşte perioada şomajului cu exact atâtea zile câte a avut concediu de boală. Fiecare şomer care este în concediu medical primeşte bani pe toată durata concediului în funcţie de gravitatea bolii. Potrivit reprezentanţilor AJOFM Gorj, un gorjean aflat în şomaj poate să primească mai mulţi bani pentru concediul medical, decât cuantumul indemnizaţiei de şomer. Pentru stabilirea bazei de calcul la concediile medicale se iau în calcul veniturile pe ultimele şase luni anterioare acordării concediului medical. Astfel, o persoană care este în şomaj doar de o lună, până la şase luni se ia în considerare salariul pe care l-a primit cât timp a lucrat. Deoarece veniturile sunt mai mari câteodată, rezultă o valoare a concediului medical superioară indemnizaţiei de şomaj.

Termen de anunţare, 24 de ore

Potrivit Legii nr. 233/2010 din 16 decembrie 2010, şomerii indemnizaţi trebuie să anunţe în scris AJOFM Gorj de apariţia stării de incapacitate temporară de muncă şi datele de identificare, respectiv numele medicului care a eliberat concediul medical şi unitatea în care funcţionează acesta. Deci, toate aceste informaţii trebuie transmise în termen de 24 de ore de la data acordării concediului medical. În cazul în care şomerul indemnizat nu anunţă AJOFM Gorj în 24 de ore despre ivirea incapacităţii temporare de muncă, perioada de suspendare a indemnizaţiei de şomaj pe perioada acordării concediului medical face parte din perioada de acordare a indemnizaţiei de şomaj.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here