Sute de pensionari gorjeni au dat în judecată Casa de Pensii

319
SANYO DIGITAL CAMERA

Nemulţumiţi de veniturile pe care le au şi considerându-se nedreptăţiţi, numărul pensionarilor gorjeni care apelează la rezolvarea problemelor pe cale legală continuă să fie ridicat de la an la an.

Potrivit Ioanei Talău, director executiv în cadrul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Gorj, numărul pensionarilor care pornesc anual acţiuni în instanţă împotriva instituţiei judeţene s-a păstrat unul constant de-a lungul ultimilor doi ani. “Instituţia noastră a avut calitatea de pârâtă, iar pe rolul instanţei de judecată au fost înregistrate contestaţii şi cereri de chemare în judecată având ca obiect încadrarea în grupele de muncă, sporuri calculate la pensionare, dar şi încadrarea în diverse grade în urma bolilor profesionale. Astfel, în anul 2014 au acţionat la instanţa de judecată Casa Judeţeană de Pensii Gorj un număr de 354 de pensionari, din care instituţia noastră a avut câştig de cauză în 128 de cazuri, în 47 de cazuri au avut câştig de cauză pensionarii, iar un număr de 179 de cazuri sunt încă pe rol. În ceea ce priveşte anul 2015, CJP Gorj a fost chemată în judecată de către un număr de 346 de pensionari, din care, până în prezent, noi am avut câştig de cauză într-un număr de 113 cazuri, în alte 50 ne-au câştigat pensionarii, iar 183 de cazuri sunt încă pe rolul instanţelor de judecată”, a precizat conducerea CJP Gorj.
Ca o diferenţă faţă de legislaţia anterioară privind contestarea deciziei de pensionare, noua lege a introdus procedura prealabilă obligatorie. Astfel, potrivit dispoziţiilor art.149 alin. 1 din Legea 263/2010, deciziile de pensie emise de casele teritoriale de pensii şi de casele de pensii sectoriale pot fi contestate, în termen de 30 de zile de la comunicare, la Comisia Centrală de Contestaţii, din cadrul Casei Naţionale de Pensii Publice, respectiv la comisiile de contestaţii care funcţionează în cadrul Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Administraţiei şi Internelor şi Serviciului Român de Informaţii.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here