Peste o mie de copii au părinţii plecaţi la muncă în străinătate

583

Nu mai puţin de 1240 de copii din judeţul nostru au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Dintre aceştia, 167 au un singur părinte susţinător şi acela pornind în căutarea unui trai mai bun peste hotare. Cinci dintre minori sunt mai mici de un an; 19 micuţi au vârste cuprinse între unu şi doi ani şi 162 de copii au vârste cuprinse între trei şi şase ani. Specialiştii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj au instituit măsuri de protecţie pentru unii dintre aceştia.

Din cauza situaţiei financiare precare, mulţi gorjeni s-au văzut nevoiţi să plece la muncă în străinătate, pentru a reuşi să asigure familiei un trai mai bun. Astfel, sute de copii au fost privaţi de dragostea şi atenţia tatălui sau a mamei, ori a amândurora. Pentru micuţi, despărţirea de un părinte sau de amândoi este suportată cu greu. Din fericire, minorii intraţi în atenţia Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj beneficiază de sprijinul specialiştilor, pentru a depăşi mai uşor despărţirea de cei care le-au dat viaţă. „Numărul copiilor cu ambii părinţi plecaţi în străinătate este de 371. Copiii care au un singur părinte susţinător, dar care este plecat în străinătate sunt în număr de 167; 702 copii au un singur părinte plecat în străinătate. Dintre aceşti copii, 657 sunt fetiţe, iar 583 sunt băieţi”, a explicat Dumitru Cotrună, director general al DGASPC Gorj.

Măsuri de protecţie
Reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj monitorizează familiile în care unul sau ambii părinţi au părăsit ţara în căutarea unui trai mai bun. Pentru copiii din aceste familii, specialiştii DGASPC au instituit o serie de măsuri de protecţie. Situaţia copiilor pentru care DGASPC Gorj a instituit o măsura de protecţie este următoarea: pentru 27 de minori s-a instituit măsura de protecţie specială plasament la un asistent maternal profesionist; 35 sunt găzduiţi în centrele de plasament din subordinea DGASPC Gorj. Pentru 108 copii s-a instituit o măsură de protecţie specială la familia extinsă, iar 18 beneficiază de o măsură de protecţie specială la alte persoane.

Sugari lăsaţi acasă
Potrivit datelor furnizate de reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Gorj, distribuţia copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, pe grupe de vârste, este următoarea: 5 copii sunt mai mici de un an; 19 au vârste cuprinse între unul şi doi ani; 162 de copii au vârste cuprinse între trei şi şase ani; 243 de copii au vârste cuprinse între şapte şi nouă ani; 431 au vârste cuprinse între 10 şi 13 ani; 380 au vârste cuprinse între 14 şi 17 ani. Specialiştii DGASPC spun că o consecinţă directă a migraţiei părinţilor este cea a privării copilului de afectivitatea parentală şi de supravegherea necesară dezvoltării normale a acestuia. În condiţiile plecării părinţilor pe perioade mai lungi şi a rămânerii copiilor în grija unor persoane care nu pot oferi sprijin emoţional şi educativ, aceste două consecinţe pot produce la rândul lor efecte negative în ceea ce priveşte sănătatea şi dezvoltarea psihică a minorului, implicarea în activităţi şcolare şi rezultatele acestora, angrenarea lor în comportamente deviante sau neconcordante cu vârsta copiilor şi supunerea la exploatare sau abuzuri de alta natură.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here