Sute de gorjeni diagnosticaţi cu viroze şi pneumonii

147

Numărul persoanelor diagnosticate cu viroze şi pneumonii creşte de la o săptămână la alta. Astfel, în perioada 12-19 noiembrie, 1.233 de persoane au ajuns la medic, având infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. Alţi 417 gorjeni au fost diagnosticaţi cu pneumonie, în ultima săptămână.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Gorj monitorizează săptămânal situaţia îmbolnăvirilor cu viroze şi pneumonii. În ultima perioadă, numărul acestora a înregistrat o continuă creştere, zeci de persoane necesitând internare în fiecare săptămână. Potrivit reprezentanţilor DSP Gorj, în perioada 12-19 noiembrie 2012, au fost confirmate 1.233 cazuri de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare. 66 de persoane au fost internate în unităţile sanitare cu paturi. Cele mai multe cazuri sunt consemnate în rândul copiilor. „Pe categorii de vârstă, cazurile de viroze înregistrate în rândul copiilor se prezintă astfel: 0-1 an, 141 îmbolnăviri şi 15 internări; 2-4 ani – 214 cazuri, din care 24 au necesitat internare; la 5-14 ani au fost 376 cazuri şi 18 internări”, a menţionat Letiţia Manciu, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Peste 400 persoane cu pneumonie
În perioada 12-19 noiembrie, numărul persoanelor din judeţul nostru care au fost diagnosticate cu pneumonie a ajuns la 417, dintre care 90 au necesitat internare. „În ultima săptămână s-au înregistrat 417 cazuri de pneumonie, numărul internărilor fiind 90. Pe categorii de vârstă, la 0-1 an au fost 47 cazuri de pneumonie; la 2-4 ani – 77 cazuri; la 5-14 ani – 109 cazuri; la 15-49 ani au fost 102 cazuri; la 50-64 ani s-au înregistrat 49 de îmbolnăviri, iar la persoanele de peste 65 de ani au fost 33 cazuri”, a declarat Letiţia Manciu, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Gorj.

Recomandările specialiştilor
Pentru a evita îmbolnăvirea, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Gorj fac precizarea că oamenii ar trebui să-şi ia o serie de măsuri, printre care cele de igienă personală, precum spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă. De asemenea, este recomandat să se evite zonele aglomerate şi expunerea prelungită la frig. În cazul în care este necesară deplasarea în spaţii deschise, este indicat să se folosească mijloacele de protecţie adecvate. Vârstnicii şi, în mod deosebit, cardiacii, este bine să evite deplasările şi frecventarea locurilor aglomerate care creează premisele îmbolnăvirii sau a apariţiei complicaţiilor afecţiunilor existente.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here