Sute de gorjence şi-au făcut testul Papanicolau gratis

161

Câteva sute de femei din judeţul nostru au beneficiat de testare gratuită pentru depistarea cancerului de col uterin, în cadrul unui program ce se derulează în judeţul nostru începând cu luna noiembrie 2012. Numai la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, în lunile noiembrie-decembrie 2012 au fost efectuate peste 700 de teste. Potrivit reprezentanţilor Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin se va derula fără probleme şi în acest an.

De la începutul lunii noiembrie a debutat şi în judeţul nostru subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. În primele două luni de funcţionare, sute de gorjence au beneficiat de gratuitate la efectuarea testului Babeş-Papanicolau. „În lunile noiembrie şi decembrie, s-au efectuat 702 recoltări de material cervical, abia în luna februarie vom avea indicatorii privind situaţia screeningului pentru depistarea cancerului de col uterin”, confirmă Narcis Mărgineanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Bondoc: „Este un program foarte binevenit”
Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj confirmă că există fonduri suficiente pentru ca acest program să continue fără probleme şi în 2013. „În noiembrie şi decembrie s-au utilizat 39.840 lei din bugetul de 160.000 lei, care a fost alocat pentru 2012. Începând cu raportările lunii decembrie se intră deja pe bugetul lui 2013. Bani sunt, deci nu sunt probleme în privinţa derulării programului”, confirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj. Mai mult decât atât, Bondoc este de părere că acest program este unul foarte bun. „Este un program binevenit, mai ales că testele sunt gratuite, toate categoriile de femei având posibilitatea de a beneficia de testare, doar în baza trimiterii de la medicul de familie”, afirmă Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin
Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic şi tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice. Potrivit conducerii CJAS Gorj, „screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”.

Două spitale gorjene, incluse în program
La nivelul judeţului nostru s-au înscris în acest program două unităţi sanitare. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. „Persoanele de sex feminin eligibile pentru a fi incluse în subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze unui centru de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, care a încheiat o relaţie contractuală cu unul dintre cele două spitale menţionate”, precizează reprezentanţii CJAS Gorj. Lista medicilor prin cabinetele cărora se desfăşoară acest program este afişată pe pagina de internet a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here