Sute de gorjence şi-au făcut gratis testul Papanicolau

228

Aproximativ 800 de gorjence şi-au făcut gratis testul Babeş-Papanicolau, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu, de la începutul lunii noiembrie şi până în prezent, în cadrul programului de depistare precoce a cancerului de col uterin. În continuare, gorjencele care doresc să-şi facă testul Papanicolau gratuit se pot adresa medicilor, programul de depistare precoce a cancerului de col uterin fiind în plină desfăşurare.

De la începutul lunii noiembrie a debutat şi în judeţul nostru subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin. De atunci şi până în prezent, sute de gorjence au beneficiat de gratuitate la efectuarea testului Babeş-Papanicolau. „S-au efectuat 750-800 de recoltări, 210 dintre acestea au fost deja prelucrate”, confirmă Narcis Mărgineanu, purtător de cuvânt al Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu.

Prevenirea şi combaterea cancerului de col uterin
Subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin reprezintă un ansamblu de acţiuni multianuale organizate pe o perioadă de 5 ani, în scopul prevenirii şi combaterii acestei afecţiuni maligne. Obiectivul principal al subprogramului este reducerea incidenţei formelor invazive ale cancerului de col uterin şi mortalităţii datorate acestora. Obiectivele specifice ale subprogramului sunt următoarele: a) depistarea cancerului de col uterin în stadii precoce; b) îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente către servicii medicale specializate de diagnostic si tratament; c) creşterea gradului de informare a populaţiei pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice. Potrivit conducerii CJAS Gorj, „screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metoda frotiului cervical Babeş-Papanicolau a populaţiei feminine. Pot fi incluse în program persoanele de sex feminin în vârstă de peste 25 de ani, indiferent de calitatea de asigurat a acestora, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin, asimptomatice sau fără antecedente sugestive pentru patologia de cancer de col uterin. Testarea în cadrul subprogramului se va opri la femeile care au împlinit vârsta de 64 de ani, numai dacă acestea au ultimele 3 frotiuri cervicale Babeş-Papanicolau normale”.

Două spitale gorjene, incluse în program
La nivelul judeţului nostru s-au înscris în acest program două unităţi sanitare. Este vorba despre Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. „Persoanele de sex feminin eligibile pentru a fi incluse în subprogramul de screening pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin trebuie să se adreseze unui centru de informare şi consiliere a femeilor privind măsurile de prevenire a cancerului de col uterin şi de mobilizare a populaţiei eligibile pentru testarea Babeş-Papanicolau, care a încheiat o relaţie contractuală cu unul dintre cele două spitale menţionate”, precizează reprezentanţii CJAS Gorj. Lista medicilor prin cabinetele cărora se desfăşoară acest program este afişată pe pagina de internet a Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here